Подразделения на ракетните войски и артилерията на Силите за отбрана на Украйна днес удариха три командни центъра и пет склада с боеприпаси на Русия.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в публикация във "Фейсбук", цитирана от "Укринформ".

Противникът е нанесъл 5 въздушни атаки и 25 ракетни удара, използвайки повече от десет реактивни системи за залпов огън (РСЗО).

Руските нашественици, нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите за водене на война, нанесоха ракетни удари по гражданска инфраструктура в Днепър и Одеса, Балаклея в Харковска област, Вилнянск в Запорожка област, Никопол в Днепропетровска област и Очаков в област Николаев.

Според подробна информация украинските сили за отбрана днес са свалили две крилати ракети, две управляеми авиационни ракети и пет безпилотни летателни апарата "Шахед-136" в различни посоки.

ISW: Руски удари срещу Украйна, но и петиция до Путин за демобилизация

ISW: Руски удари срещу Украйна, но и петиция до Путин за демобилизация

Офанзивата на Кремъл не напредва

Според доклада в Русия се подготвя проект на закон, който предвижда легализиране на наборната военна служба от пролетта на 2023 г. за граждани на Украйна, които живеят на временно окупирани територии и са получили руски паспорти.

Според наличната информация през последната седмица в руските колонии са били наети около 650 затворници. Те бяха изпратени в Ростовска област за допълнително обучение. Медицинска помощ на посочената категория лица, в случай на нараняване, ще се предоставя изключително в лечебни заведения във временно окупираните територии на Украйна.

В някои населени места във временно окупираната територия в Луганска област противникът засили административните и полицейски мерки. По-специално, входът към село Рубижне от Кременна и Варваровка е затворен. Ограничено е движението на цивилни в града и са засилени филтрационните мерки.

В Мариупол нахлуващите власти планират да разположат подразделения на руската гвардия, сили за специално предназначение и сили за бързо реагиране с обща численост до 400 души.

Украйна е открила доказателства за изтезания в Херсон

Украйна е открила доказателства за изтезания в Херсон

Открили 63 тела със следи от мъчения

Руските войски продължават принудителната евакуация на населението на Украйна и изнасянето на имущество от временно окупираните територии на Херсонска област. По-специално, през нощта на 16 ноември нашествениците насилствено изгониха населението от Новокиевка. Освен това централната градска болница в Нова Каховка престана да функционира, тъй като цялото медицинско оборудване и линейки бяха откраднати и откарани на временно окупираната територия на Автономна република Крим, се казва още в съобщенията.