Руснаците все по-често се обръщат към различни платформи в социалните медии, за да изразят недоволството си от проблемите с мобилизацията - явление, което може да даде тласък на организирани онлайн движения в Русия. Шестнадесет антивоенни групи в Русия стартираха петиция с искане руският президент Владимир Путин да демобилизира всички мобилизирани руски мъже.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Към момента на публикуване на тази петиция тя вече е събрала почти 38 000 подписа. Около 1500 майки на деца с увреждания и майки с повече от три деца в домакинствата си също са подали петиция до Путин за освобождаване на съпрузите им от мобилизация.

Байдън: Помагаме на Полша в разследването на ракетния удар

Байдън: Помагаме на Полша в разследването на ракетния удар

Президентът на САЩ е предпазлив дали Русия е замесена

Руските сили нанесоха най-мащабните ракетни удари по украинската критична инфраструктура от началото на войната. Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи на 15 ноември, че руските сили са изстреляли около 100 крилати ракети Kh-101 и Kh-555 по цели в Украйна, предимно срещу украински обекти от критичната инфраструктура.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили са нанесли удари по украинска инфраструктура с десет безпилотни летателни апарата. украински и руски източници съобщиха, че руските сили са нанесли удари по цели в Киев, както и в Ривненска, Житомирска, Лвовска, Хмелницка, Днепропетровска, Полтавска, Виницка, Одеска, Кировоградска, Черкаска, Волинска и Харковска област.

Руските военни вероятно са използвали значителна част от останалите си високоточни оръжейни системи при координираните ракетни удари на 15 ноември. Украинският генерален щаб съобщава, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 73 руски крилати ракети и всички безпилотни самолети на 15 ноември.

Преди това украинската противовъздушна отбрана е свалила 43 крилати ракети от 84 и 13 безпилотни самолета от 24 по време на координираните руски ракетни удари на 10 октомври. Увеличеният процент на свалените от Украйна ракети показва подобрението в украинската противовъздушна отбрана през последния месец, а украинският генерален щаб обяснява това подобрение с ефективността на предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана.

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Висш US генерал е говорил с полски и натоски колеги

ISW също така оценява, че руските сили значително изчерпват запасите си от високопрецизни оръжейни системи и вероятно ще трябва да забавят темпото на кампанията си срещу критичната украинска инфраструктура.

Кремъл продължава да попълва от беларуски складове военните си запаси.

Руските ракетни удари продължават да представляват заплаха за украинското цивилно население, като украинският заместник-ръководител на президентската канцелария Кирило Тимошенко заявява, че енергийната ситуация в Украйна е по-скоро "критична". Пораженията върху енергийната инфраструктура на Украйна обаче едва ли ще сломят духа на украинците, като се има предвид подобряващата се противовъздушна отбрана на Украйна и неотдавнашните сухопътни победи в Херсонска област.

Руски ракети удариха и Полша

Руски ракети удариха и Полша

Поне двама души са убити

Полски официални лица обявиха, че вероятно "ракета руско производство" е паднала в Полша на шест километра от международната граница с Украйна. Западните официални лица все още не са направили окончателни изявления във връзка с инцидента. На 15 ноември полското външно министерство заяви, че "ракета руско производство" е убила двама полски граждани в пограничното село Пшеводов.

Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че към момента Полша не разполага с информация относно субекта, отговорен за изстрелването на ракетата, но отбеляза, че ракетата "най-вероятно е руско производство". Руското министерство на отбраната (МО) отрече участието на Русия в нанасянето на удари по каквито и да било цели в близост до украинско-полската граница и заяви, че инцидентът е "провокация". "

Въпреки това руските сили са се прицелили в енергийна инфраструктура в град Лвов, на около 72 км южно от Пшеводов. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според предварителната информация е малко вероятно ракетата да е била изстреляна от териториална Русия, но подчерта, че разследването все още продължава към момента на публикуването на този анализ. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е организирала "сериозна провокация" на територията на НАТО. ISW ще продължи да следи ситуацията.

Високите разходи, свързани с руската офанзива в Павловка, продължават да предизвикват критики към руското военно ръководство. Руското военно ръководство се опитва да хвърли вината за "мизерните резултати" върху командира на 40-а отделна морска пехотна бригада от Тихоокеанския флот за това, че не е оказал подходяща подкрепа на руската 155-а морска пехотна бригада.

Руски официални лица продължиха да поставят условия, за да принудят Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да признае руския контрол върху Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и по този начин де факто да признае руската анексия на окупираната Украйна.

В окупираните територии се налагат основно руски администрации и се преследват местни лидери.