Малки лодки с форма на каяк, снабдени с камери, устройства за проследяване и двигатели за джетове, бяха използвани за атака срещу Черноморския флот на Русия в анексираното кримско пристанище Севастопол през уикенда. Това доведе до оттеглянето на Москва от забележителна сделка за доставка на зърно, последвано от унизително повторно влизане в драматична проява на нискотехнологична изобретателност, потопяваща руската военноморска мощ, пише "Франс 24".

Майката на всички метафорични бури връхлетя операциите на Русия в Черно море през последните няколко дни, с гигантски вълни, разбиващи военните и икономическите интереси на Москва, разбивайки разменните й монети и подкопавайки дипломатическата й позиция на световната сцена.

Голяма част от най-новите щети могат да бъдат проследени до малки лодки с форма на каяк, които изглеждат като комплект от лесно достъпни съоръжения, нанизани заедно и управлявани в Черно море с усещане за Давид и Голиат.

Всичко започна в ранните часове на събота, като руското министерство на отбраната издаде объркващи и понякога противоречиви изявления. Нещо се случваше около Севастопол, домът на Черноморския флот на Москва в анексирания Крим. Руският флот е "отблъснал" атака с дрон в Севастопол, се казва в първоначалните изявления. В последвалите комюникета се казва, че "терористичната атака", която е била "отблъсната", също е причинила "незначителни щети".

Докато руските военни служители се опитваха да изяснят историята си, анализаторите и хардуерните ентусиасти в социалните медии се заеха с работата, като получиха достъп до видеоклипове, проучиха ги и споделиха откритията си онлайн.

Часове по-късно Русия обяви, че се е оттеглила от участие в сделка с посредничеството на ООН за износ на украински зърнени пратки през Черно море. "Отблъснатата" атака, която причини "незначителни щети", очевидно е била достатъчно голяма, за да загърби Москва сделката със зърното, един от малкото дипломатически успехи след руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Но оттеглянето на Москва от знаковото черноморско споразумение за зърното не продължи дълго. В сряда Русия обяви, че възобновява участието си в сделката. Внезапният обрат изглежда е дошъл, след като Москва осъзнава, че нейните разменни монети всъщност могат да потопят дипломатическия й кораб.

С други думи, това беше върховното технологично отмъщение на зубърите.

Какво е това корито в морето?

Първите части от пъзела за атаката на Севастопол се появиха рано в събота, с непотвърдени видео клипове, показващи изображения на нещо, което изглеждаше като голям военен кораб, към който се приближава камера, записваща кадри в развълнувано море.

В рамките на часове клиповете бяха стабилизирани и действието върху водата беше по-ясно. Драматичните кадри показват корпуса на малка лодка, която бърза към големия кораб в далечината, докато избягва експлозиите в морето. Лодките се насочваха към руската фрегата "Адмирал Макаров", която се виждаше на хоризонта.

След това руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което обвинява Украйна, че използва "морски безпилотни превозни средства" за извършване на "терористична атака", подпомогната от "британски експерти".

Украинските власти рядко коментират руските твърдения за атаки от съображения за оперативна сигурност, въпреки че висши служители понякога ги възхваляват в социалните медии. Британското министерство на отбраната отрече да е замесено в атаката с дрон.

Не след дълго корпусът на малката лодка, на която е била монтирана камерата, беше идентифициран онлайн. Разследващите с отворен код съпоставиха корпуса с този на малка лодка, която беше изхвърлена на 21 септември на плаж близо до Севастопол.

Преди повече от месец руски източници публикуваха снимки на безпилотната лодка "камикадзе", странен кораб, боядисан във военно сиво и снабден с бяло приспособление и нещо, което изглеждаше като стандартен двигател за джет.

Парчетата най-накрая си идваха на мястото. Черноморският флот на Русия беше атакуван от рояк малки безпилотни експлодиращи лодки, оборудвани с камери. Нападението включва общо седем безпилотни лодки, подпомогнати от девет дрона, според руското министерство на отбраната.

Осем години след като Русия анексира Крим от Украйна, осакатявайки украинския флот, Киев извърши дръзка морска атака, която възвести нова ера във военноморската война, според някои военни анализатори.

Това беше последната загуба на Москва в Крим след експлозията на 8 октомври на стратегическия Керченски мост, свързващ анексирания полуостров с Русия. Атаката в събота дойде и шест месеца след като Украйна потопи руския флагман "Москва" в Черно море при унизително поражение; най-голямото потопяване на руски или съветски военен кораб в действие след Втората световна война.

Исторически, стратегически, но не много разрушителни

Медийните съобщения ги наричат ​​по различен начин "морски дронове", "лодки с дистанционно управление" или "безпилотни експлодиращи лодки". Военните експерти обаче ги наричат ​​USV, съкращение от надводни кораби без екипаж (Unmanned (или Uncrewed) Surface Vessel) и обръщат особено внимание на вероятната им роля в бъдещите военноморски операции.

"Мисля, че атаката ще остане в историята, както и потъването на "Москва". Това е наистина значимо военноморско действие и има последици за бъдещето на военноморската война", каза Х. И. Сътън, анализатор на отбраната, в 16-минутно обяснително видео, публикувано в YouTube.

Макар да повтори "обичайните предупреждения", че неговият анализ се основава единствено на наличните кадри, Сътън отбеляза, че USV, използвани в атаката в събота, "са нещо, с което оперира само Украйна, те са изградени от Украйна, доколкото ми е известно".

Домашният характер на лодките с дистанционно управление порази повечето военни експерти. "Украинците са много добри в намирането на решения. Това е много ниска технология, която включва проектиране и изграждане на лодка с полимер, поставяне на кормилно устройство, GPS, камера - това може да се купи на пазара. Това не изисква голям опит и украинските инженери са много добри", каза Мишел Яковлев, бивш началник на щаба на Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа (SHAPE), в телефонно интервю за FRANCE 24.

Яковлев обаче внимаваше да не преувеличава военното значение на атаката в Севастопол с морски и въздушни дронове. "Ние знаем много малко за това как точно се е случило. Бяха публикувани някои снимки, но няма потвърждение за нанесените щети", каза той.

Съдейки по наличните кадри, Яковлев предполага, че бойните глави на лодките-дронове са имали скромни полезни товари. "Бойната глава очевидно е 65 килограма, което не е достатъчно, за да потопи кораб. Може да пробие дупка и да изпрати кораб за ремонт, но има много малък шанс да потопи кораб", каза той.

Въпреки че подробностите за щетите са трудни за потвърждение, нямаше доказателства, че "Адмирал Макаров" - новият флагман на Черноморския флот след унищожаването на "Москва" - е потънал или се е накланял. Москва обаче призна, че миночистач е претърпял щети и че системата за защита на пристанището на Севастопол е била пробита.

Във военно отношение последната атака бледнее в сравнение с потъването на Москва. "Москва имаше голям корпус, това беше престижът на (президента Владимир) Путин. Потъването на "Москва" беше голяма помощ за украинския морал. Това се отрази значително на руския военноморски капацитет в Черно море", обясни Яковлев.

Но за Сътън значението на атаката в събота надхвърля нейния разрушителен рекорд. "Това има стратегическо значение. Въпреки че нито един от руските кораби изглежда не е бил потопен, което обикновено е начинът, по който хората тълкуват успешна атака, това ще има ефект върху морските способности на Русия. Това прави Севастопол да изглежда все по-малко безопасен."

Русия попада в дипломатически капан, създаден от самата нея

Докато разполагането на морски атакуващи дронове бележи ново развитие в осеммесечната война в Украйна, това не е първият път, когато лодки-дронове се използват като смъртоносно оръжие.

Древните гърци са използвали таранни лодки, които са подпалили в Пелопонеската война. През октомври 2000 г. "Ал Кайда" използва лодка от фибростъкло с експлозиви и два атентатора самоубийци на борда, за да удари USS Cole край бреговете на Йемен, убивайки 17 моряци от американския флот.

Но в някои отношения най-големите щети, които Русия претърпя при атаката на Севастопол, бяха причинени от самата нея - и то извън фронтовата линия.

В събота вечерта, само часове след атаката, Русия спря участието си в четиристранната черноморска сделка за зърно между Украйна, Русия, Турция и ООН. Но след дипломатическите усилия на Турция да запази споразумението в сила, доставките на зърно в Черно море не спряха. Въпреки изтеглянето на Кремъл, 12 натоварени кораба напуснаха украинските пристанища в понеделник, последвани от други три във вторник, според координатора на ООН за Черноморската инициатива за зърно.

Международната общност нарече Русия блъф. Изправен пред дипломатическия кошмар да носи отговорност за глобалната продоволствена криза и да отказва доставки на зърно за икономически несигурни страни в Африка и Азия, Кремъл отстъпи. В унизителен завой Москва в сряда обяви, че се завръща в сделката.

Делегацията на ООН в Съвместния координационен център (JCC), която ръководи операциите по сделката със зърно в Черно море в Истанбул, потвърди в четвъртък, че инспекциите на трафика и корабите с руската делегация са възобновени.

Кремъл бе попаднал в капан, който сам си направи и украинците не се сдържаха да го посочат. Решението на Москва показа, че руското "изнудване" няма да проработи, когато бъде посрещнато с решителен отговор, каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в Twitter.

Разглеждане на опасенията на Русия

Черноморската зърнена инициатива обаче трябва да изтече в края на ноември и Кремъл заплаши да напусне сделката отново, ако Киев наруши гаранциите за сигурност.

Кремъл в четвъртък каза, че Русия все още не е решила дали ще удължи участието си в украинската сделка за зърно.

"Преди да вземем решение за удължаване, ще трябва да дадем цялостна оценка на ефективността на сделката", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери.

Яковлеф вярва, че интересите на глобалната продоволствена сигурност биха били по-добре обслужени, ако споразумението за превоз на зърно беше внесено като резолюция на Съвета за сигурност на ООН, вместо сделка между четирима подписали страни. "Тогава ще накараме Русия или да се съгласи с резолюция на Съвета за сигурност на ООН - което би направило много сложно спирането на участието - или Русия ще трябва да наложи вето на резолюция, която може например да бъде внесена от африкански член", отбеляза той.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН може също така да разгледа интересите и опасенията на Русия, добави Яковлев. "Руснаците могат да се борят за езика, който искат. Тогава можем да кажем, че решението е резултат от честно посредничество. Разбирам, че Русия има притеснения и иска преговори. Това, което имаме сега, е просто четиристранна сделка, не е международно право. Не можете да напуснете международното право, без да понесете последствия", обясни той.

Москва от векове е гледала на Черно море като на своя врата към Източното Средиземноморие и отвъд него, стратегически вътрешен воден път, който привлича ожесточена конкуренция между крайбрежни кралства и империи. Ако президентът Владимир Путин е изчислил, че нахлуването в Украйна ще улесни навлизането на могъщия руски флот в Черно море, той вероятно не е предвидил перспективата малки лодки "Направи си сам" да погазят морските му амбиции, унижавайки Москва на световната сцена.