Руският президент Владимир Путин е наредил на военните да укрепят западните граници на страната, така че никой никога да не си помисля да напада Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той съобщи това в ефира на "Беларус-1", една от държавните телевизии в Беларус - западна съседка на Русия и неин съюзник.

Песков отбеляза, че някои държави укрепват военния си потенциал близо до западните граници на Русия. По тази причина на министъра на отбраната Сергей Шойгу е наредено да разработи план за съответното увеличаване и укрепване на военния потенциал на страната на западните й граници.

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

Алиансът ще брани всеки сантиметър от територията си, уверява Блинкън

Разбира се, това ще бъде направено по начин, който да ни защити и да гарантираме, че ще достигнем необходимия паритет във всичко, така че на никого да не му минава през ума да ни нападне, подчерта той.

Миналия месец Путин поръча на министъра на отбраната да подготви доклад за укрепване на западните граници на Русия заради действията на НАТО. Преди това той неведнъж о е обръщал внимание на разширяването на Алианса плътно до границите на Русия.

На 24 февруари Путин изпрати войски в Украйна за това, което той определя като "специална военна операция". Западните страни обаче го наричат ​​непредизвикана агресивна война.

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

Столтенберг: Трябва да пренастроим военната си позиция за нова реалност