Всички запаси от химическия агент новичок са унищожени с помощта на САЩ. Това заяви руският експерт Игор Никулин, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания обвини Москва, че е използвала новичок за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в град Солсбъри по-рано този месец. Лондон взе решение да експулсира 23-ма руски дипломати. Москва се закани да отговори.

САЩ, Великобритания, Франция и Германия нападнаха остро Русия

САЩ, Великобритания, Франция и Германия нападнаха остро Русия

Отговорна е за първото използване на химическо оръжие в Европа от Втората световна война

Никулин поясни, че САЩ са финансирали програмата за унищожение на запасите от новичок в изследователски обект в Узбекистан в края на 90-те години на XX век. Обектът в Нукус е използван от СССР за разработване на химически оръжия.

Москва: Великобритания може да удари Русия само в съответствие с позицията на ЕС

Москва: Великобритания може да удари Русия само в съответствие с позицията на ЕС

Не можела да предприеме самостоятелни икономически санкции

Никулин, който в миналото е съветвал ООН, каза пред РИА Новости, че "американците също са взели част от оборудването за производство на газа на американска територия".

През септември 2017 г. Русия обяви, че e унищожила запасите от химически оръжия.

Но заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че нито Русия, нито СССР са имали програма за производство на новичок.

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати
Обновена

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати

Русия е отговорна за опит за убийство

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руският президент Владимир Путин е свикал заседание на Съвета за национална сигурност за обсъждане на напрежението с Великобритания.

Според Песков участниците са изразили голяма тревога от деструктивната и провокативна позиция на британската страна.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Великобритания отказва да предостави доказателствa на Москва. Той обвини британското правителство, че напада Русия, за да отвлечени вниманието от тежките преговори за Брекзит.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Великобритания не е поискала задействане на член 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана в отговор на действията на Русия. Той подчерта, че е необходим пропорционален и примерен отговор.