Лидерите на Великобритания, САЩ, Франция и Германия обявиха в рядко съвместно изявление, че са обединени в хвърлянето на вината върху Русия за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал.

Според четиримата лидери атаката е нарушение на суверенитета на Великобритания от страна Русия и е първото нападателно използване на химическо вещество на територията на Европа от Втората световна война насам, съобщават световните информационни агенции.

Русия трябва да "отстъпи и да млъкне", натърти Лондон

Русия трябва да "отстъпи и да млъкне", натърти Лондон

Великобритания ще открие нов център за защита от химически оръжия

Американският президент Доналд Тръмп, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Тереза Мей подчертават, че "няма правдоподобно алтернативно обяснение" на отговорността на Русия за нападението.

Инцидентът, при който Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени в английския град Солсбъри на 4 март, е включвал "военно нервнопаралитично вещество, разработено в Русия" ("Новичок"), се изтъква в съвместното изявление.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал", се посочва в съвместното изявление.

Допълва се, че провалът на Русия да отговори на "легитимното искане" на Великобритания за обяснение "допълнително подчертава нейната отговорност".

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

Макрон подчерта, че "няма друго правдоподобно обяснение"

"Това е атака срещу суверенитета на Обединеното кралство и всяко такова използване от страна на държава е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия и нарушение на международното право. Това застрашава сигурността на всички нас", посочват още лидерите на четирите страни.

Малко преди това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се надява, че Скрипал ще разкаже за инцидента и ще хвърли светлина върху него. Руският първи дипломат обвини Лондон, че се държи "дебелашки", добавяйки, че това било отчасти заради проблемите, пред които Великобритания е изправена заради излизането от Европейския съюз през следващата година. 

Великобритания вчера изгони 23-ма руски дипломати и прекрати контактите на високо равнище с Москва заради инцидента. Русия скоро се очаква да предприеме ответни мерки.

Самодоволният и саркастичен отговор на Русия разкрива вината ѝ, убеден Борис Джонсън

Самодоволният и саркастичен отговор на Русия разкрива вината ѝ, убеден Борис Джонсън

Във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал