Руски изтребител Су-30 е пресрещнал два изтребителя Dassault Mirage 2000 и самолет цистерна за зареждане във въздуха на френските военновъздушни сили, които са се приближавали до руската граница. Това съобщиха Южния военен окръг на Русия, цитирани от РТ.

Руските военни уточняват, че руските радари са засекли въздушни цели, приближаващи се до руската граница над неутралните води на Черно море по-рано днес.

"Изтребител Су-30 беше вдигнат във въздуха, за да идентифицира целите и да предотврати незаконно преминаване на границата... Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушните цели като два тактически самолета Mirage 2000 и един танкер за презареждане с гориво S-135 на френските военновъздушни сили и ги ескортира над Черно море", отбелязаха от Южния военен окръг, подчертавайки, че било предотвратено незаконно преминаване на руската граница.

Междувременно руски изтребител МиГ-31 е пресрещнал патрулен самолет "Орион" на норвежките военновъздушни сили над Баренцово море, който се бил движил към руската граница, съобщи Северния флот на Русия.

Според Северния флот над Баренцово море е била забелязана въздушна цел, насочила се към руската граница.

"За да се идентифицира въздушната цел и да се предотврати незаконно преминаване на държавната граница, беше вдигнат изтребител МиГ-31... Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като базов патрулен самолет P-3C Orion на норвежките военновъздушни сили и го придружи над водите на Баренцово море", уточниха от Северния флот пред репортери.

След като чуждестранният военен самолет се е отдалечил от руската граница, изтребителят МиГ-31 се е завърнал в базата си.