За съжаление българският парламент одобри доклада за състоянието на националната сигурност на страната през 2016 г., в който правителството представя Русия сред основните заплахи и предизвикателства.

Това противоречи на декларираните намерения на министрите от кабинета Бойко Борисов за развитие на отношенията с Русия по отношение на търговията, икономиката, енергетиката, културата и други сфери.

Това се казва в коментар на руското външно министерство.

Русия виждана като заплаха не отговаря на настроенията на по-голямата част от местното население, пише още в съобщението. Цитира се скорошно проучване от българското социологическата агенция, според което 85% от анкетираните не виждат в руската външна политика риск за България.

Откъде тогава идват тези твърдения в доклада, питат се руските власти и допускат влиянието на западните партньори на България. Те очевидно се опитват да донесат разрив в руско-българското многостранно и взаимно изгодно сътрудничество, счита Москва.

Външно министерство недоумява как такива открито русофобски документи са одобрени от парламент, в който почти половината от депутатите (116 от 240) са включени в групата за приятелство с Русия.

Изглежда, че участието в нея за отделни парламентаристи изобщо не е знак за конструктивно прагматично отношение към нашата страна. По-специално съпредседателят на тази асоциация, заместникът на ГЕРБ К. Велчев гласува "за" приемането на доклада. Страхувате ли се от нас, питат още в коментара.

В Русия имаме друга представа за приятелството, заключават от министерството.