Русия обяви, че съобщената информация за изпитание на балистична ракета от страна на Иран не е в нарушение на резолюция на ООН за ядрената програма на Техеран.

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Иран

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Иран

Израел поиска незабавна реакция от Съвета за сигурност.

Москва коментира информацията след молба на САЩ за извънредно заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

"Такива действия, ако се проведат, не са в нарушение на резолюцията", каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков пред "Интерфакс", цитиран от "Франс прес".

Според него с искането за провеждане на консултации се цели "нажежаване на ситуацията".

САЩ готови отново да наложат санкциите срещу Иран

САЩ готови отново да наложат санкциите срещу Иран

След неуспешното изпитание на балистична ракета

В същото време иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф предупреди САЩ, цитиран от "Франс прес", да не "създават ново напрежение" с Техеран заради изпитанието.

"Надяваме се, че иранската програма за отбрана няма да бъде използвана от американската администрация (...) като претекст за създаване на ново напрежение", каза Зариф на пресконференция с френския си колега Жан-Марк Еро, който е в Техеран.

Иран с неуспешно изпитание на балистична ракета

Иран с неуспешно изпитание на балистична ракета

Изпитанието е извършено на около 200 километра източно от Техеран

Иран обяви, че изпитанието на ракетата нито е част от ядреното споразумение със световните сили, нито е част от резолюцията на ООН, одобрила споразумението, съобщава Ройтерс.

Зариф поясни, че страната му никога няма да използва направени в Иран ракети, за да атакува други държави.

По думите му подобни изпитания не са част от никаква резолюция на ООН, ратифицираща ядрената сделка.

Еро от своя страна ясно изрази притеснението на Франция от ракетното изпитание. Той добави, че подобни действия вредят на доверието на международната общност към Иран и е в противоречие на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.

Вчера "Фокс нюз" информира, позовавайки се на източници от Пентагона, че в неделя Иран е провел пуск на ракета със среден обсег на действие. Изпитанието е в нарушение на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява на Ислямската република да провежда тестове на балистични ракети.

По-рано Израел поиска незабавна реакция от Съвета за сигурност.