Русия обяви, че засилва контрола над вноса на турски хранителни продукти на фона на напрежението между Анкара и Москва заради сваления по-рано тази седмица руски боен самолет Су-24, съобщава “Франс прес”.

Решението на Москва е свързано с честите нарушения на стандартите за безопасност на храните. Около 15% от турските селскостопански продукти не покриват руските стандарти за нива на пестициди, нитрати, нитратите се разглеждат над нивата за безопасност, каза руският министър на земеделието Александър Ткачев.

„Вземайки под внимание нарушенията на руските норми от турските производители, руското правителство възложи задача на Роселхознадзор да засили контрола над доставките на селскостопански продукти и храни от Турция”, уточни Ткачев.

Русия ще „организира допълнителни проверки по границата и в местата за производство на храна в Турция”, поясни министърът.

Тази година Русия откри 40 пъти „следи от забранени и вредни субстанции” в турските хранителни продукти от животински произход, добави земеделският министър.

През последните 10 месеца Турция е изнесла селскостопанска продукция и храна за Русия на стойност над 1 милиард долара – 21,2% спад в сравнение със същия период за 2014 година.

Турските зеленчуци съставляват 20% от всички внасяни зеленчуци от Русия, посочи Ткачев, допълвайки, че Москва може да купува продукти от други страни, включително домати от Иран, Израел, Мароко, Азербайджан и Узбекистан.

Турция също изнася за Русия ¼ от всички цитрусови плодове, които Москва внася, констатира министърът, допълвайки, че страната му ще внася от ЮАР, Китай, Аржентина и Грузия.

Русия също обяви, че може да пренасочи износа на пшеница и олио към страните от Близкия изток и Африка.

През последните 10 месеца Русия е изнесла продукция за Турция в размер на 1,3 милиарда долара.

Припомняме, вчера Ткачев заяви, че Русия има план как да замени турските доставки на плодове и зеленчуци.