Руският президент Владимир Путин ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп в Хамбург през юли. С държавния секретар Рекс Тилърсън ще работим по редица въпроси за тази среща.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с Тилърсън и Доналд Тръмп във Вашингтон, цитиран от руски медии.

Москва разпространи първата снимка Лавров-Тръмп

Москва разпространи първата снимка Лавров-Тръмп

Това е първата среща между двамата.

Срещата ще се проведе в кулоарите на Г-20 през юли.

Лавров разкри, че с Тилърсън и Тръмп са обсъдили двустранното сътрудничество.

По думите му американската и руската страна са се съгласили, че международните проблеми трябва да бъдат разрешавани съвместно. Уреждането на сирийския конфликт и предложения от Москва план за създаване на зони за деескалация също са обсъдени, добави той и каза, че Вашингтон и Москва са се съгласили да продължат да работят в рамките на мирните преговори в Астана и Женева.

"Съгласихме се с Тръмп, че най-важното нещо за Сирия е да се борим с тероризма", обобщи Лавров.

От думите му стана ясно, че по време на срещите също са обсъдили Украйна, Афганистан и израелско-палестинския конфликт.

Запитан дали са обсъдени американските санкции срещу Москва, Лавров отговори, че Русия не обсъжда такива въпроси с чуждестранните партньори. Обаче според него решението на Барак Обама да изземе имущество на руската дипломатическа мисия е "незаконно".

Външният министър каза още, че руско-американският диалог е спрял да бъде "идеологизиран", избрано от администрацията на Обама. Според него администрацията на Тръмп е готова да сключва споразумения с партньорите си, тъй като е бизнес настроена.

Лавров сподели, че е "смущаващо" САЩ да заявяват, че Русия влияе на американската политическа система, допълвайки, че САЩ са "голяма" страна.

Според него руската намеса в американската политика е измислена история.

Междувременно руският лидер Владимир Путин, облечен в екип за хокейна среща, заяви, че "ние нямаме нищо общо" с уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. По думите му Тръмп е действал в "съответствие с компетенциите си".

"Няма да има влияние" върху американско-руските отношения уволнението на Коми. Въпросът е "много забавен", каза Путин.

В същото време Доналд Тръмп коментира срещата с Лавров. 

"Имахме много, много добра среща", обяви Тръмп пред журналисти.

Трябва да спрат ужасните убийства в Сирия. Всички работим за тази цел. Мисля, че постигнахме напредък, изтъкна той.

Срещата е продължила около 40 минути.