Руската прокуратура настоява за ефективна присъда за тийнейджър заради това, че е хвърлял снежни топки срещу кола на Федералната служба за сигурност, съобщи Дойче веле.

Обвинението обжалва решението на първоинстанционния съд да наложи 5 години условно на 17-годишния московчанин Глеб Борисов, който беше признат за виновен, че нанесъл щети на автомобила на ФСБ при акция в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Според информация на "ОВД-Инфо", прокуратурата пледира за 7 години лишаване от свобода, през които Борисов да бъде изпратен в затворническа колония.

След акцията в подкрепа на Навални на 23 януари в Москва в интернет се появиха видеозаписи, на които се вижда как група протестиращи хвърля снежни топки срещу кола със сигнални светлини и номер на спецслужбите. Някои от демонстрантите ритали автомобила, а младеж скочил върху капака му.

1500 задържани след протестите за Навални в Русия

1500 задържани след протестите за Навални в Русия

Според източници, 60 000 души са взели участие в демонстрациите

Твърди се, че водачът на колата е бил напръскан със сълзотворен спрей.

Според съда в Москва, Глеб Борисов е виновен за прилагане на "неопасно насилие към представители на властта и увреждане на чуждо имущество по хулигански подбуди". Той е оправдан по друго обвинение - за групово хулиганство.

Според "ОВД-Инфо", Борисов е признал, че е нанесъл по един ритник на двама полицейски служители и е хвърлял снежни топки срещу колата на ФСБ заедно с друг демонстрант. Самите служители са заявили пред съда, че не са усетили болка и са приели извиненията на момчето.

Освен условната присъда съдът наложи на младежа и глоба, която да покрие ремонта на автомобила.

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

Проявата не е разрешена от властите и те се заканиха да вземат мерки