НАТО е на 800 километра от руската граница, оръжията са напълно различни, стратегическата стабилност в Европа се променя. Всичко е много по-влошено в сравнение с преди 30 или 40 години.

Това заяви Сергей Караганов, съветник по външната политика в Кремъл, в интервю за „Шпигел”, озаглавено от изданието "Руската външна политика: „Ние сме по-умни, по-силни и по-решителни”.

Според него доверието между световните сили е нулево.

Русия започна да се превъоръжава, ситуацията значително започна да се влошава. Предупредихме НАТО срещу придвижването до границите на Украйна, защото това би създало ситуация, която не можем да приемем. Русия спря настъплението на Запада в тази посока и с надежда, че това означава, че опасността от голяма война в Европа е елиминирана в средносрочен план. Но сега пропагандата напомня за период, предшестващ нова война, изтъкна той.

По думите му руските медии са много по-резервирани от западните, допълвайки, че Русия е много чувствителна по отношение на отбраната.

Караганов смята, че ситуацията е сравнима с кризата в края на 70-те и началото на 80-те години.

Искаме да предотвратим допълнително дестабилизиране на света. И искаме статута на велика сила. За съжаление не може да изоставам това. През последните 300 години този статут е част от генетичния ни състав. Искаме да бъдем сърцето на по-голяма Евразия – регион на мир и сътрудничество. Субконтинентална Европа също ще принадлежи на тази Евразия, каза още той.

Бърборенето, че възнамеряваме да атакуваме Балтика е идиотско. Защо НАТО разполага оръжия и бойна техника там. Представете си какво ще се случи в случай на криза. Помощта на НАТО не е символична помощ за балтийските държави. Това е провокация. Ако НАТО предприеме нахлуване – срещу ядрена сила като нас, ще бъде наказан, предупреди той.

Запитан за днешната среща на Съвета НАТО-Русия, съветникът на Путин заяви, че това вече не е легитимен орган, тъй като НАТО е станал качествено различен съюз.

Когато започнахме диалог с НАТО, беше отбранителен съюз от демократични сили. Но сега Съветът НАТО-Русия служи като прикритие за легитимиране на експанзия на НАТО. Когато се нуждаехме от него – 2008 и 2014 година, той не беше там, подчерта Сергей Караганов.