Актрисата Екатерина Шмакова се извини за това, че в предаване на руската телевизия НТВ се е представила за участничка в протестите в Беларус, предаде радио "Свобода". Пред камерите тя твърди, че протестира срещу заплащане и се оплаква, че хонорарът й е много нисък. Шеф на екипа на предаването "Международная пилорама", в което се появява Шмакова, е Тигран Кеосаян - съпругът на Маргарита Симонян, която ръководи пропагандния канал RT - също финансиран от Кремъл.

Според Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, печалбата на двамата съпрузи от производството на предаванията и излъчваните в тях реклами може да достига стотици милиони рубли.

Извинението а Екатерина Шмакова за измамата, в която е участвала, е публикувано вън Фейсбук.

"Моля за ивинение всички хора в Беларус, жените." - пише тя,като уверява, че се срамува от постъпката си.

"Беше ужасно, ужасно безбожно от моя страна", разкайва се актрисата.

"Да се оправдавм с това, че получавам текста три минути преди началото на снимките, е безсмислено." - казва още Шмакова.

По-рано друга актриса Албина Кабалина, участвала в същото предаване, записа видеообръщение. В него тя казва, че не е имала представа какво представлява предаването и че е приела актьорска задача срещу заплащание, защото трудно свързва двата края.

По-късно видеото беше премахнато.