Иля Пономарев, бивш руски депутат, превърнал се в противник на Владимир Путин, който живее в Украйна от 2016 г., каза за France 24, че Путин вече е загубил войната в Украйна и че дните му на власт са преброени.

Пономарев, който бе единственият член на руската Дума, който гласува против анексирането на Крим през 2014 г. и който се присъедини към украинските сили за териториална отбрана в началото на войната, предупреди, че руският президент ще се опита да постигне военна победа, като се опита да изгради контролирана от Русия зона от Харков до Одеса, която ще включва региона на Донбас.

Той обаче каза, че Русия е показала военната си некомпетентност, като не е успяла да завладее столицата Киев и предупреди, че същата съдба я очаква в Източна и Южна Украйна. Пономарев твърди, че вероятно ще има "повече" престъпления като тези, за които се твърди, че са извършени в Буча и Бородянка, градове, от които Русия наскоро се оттегли.

Пономарев твърди, че тези престъпления най-вероятно са резултат от "паника" от оттегляне на руските сили, а не резултат от внимателно планирана схема, отбелязвайки, че оттеглянето на Русия е резултат от военно поражение, а не планирана операция, както твърди Москва.

Бившият руски депутат отхвърли проучванията, които показват нарастваща подкрепа за войната в Украйна в Русия, като подчерта, че самият Путин не е толкова популярен, колкото така наречената "специална военна операция" в Украйна и че хората в Русия се страхуват да изразят мнението си .

Пономарев твърди, че дните на Путин са преброени, като твърди, че никой диктатор не може да оцелее след военно поражение. Той каза, че смяната на режима може да се случи или чрез народно въстание, за което той призовава, или чрез преврат, решен от елита и извършен от вътрешни лица.

Сталинско ехо звучи от устата на Путин

Сталинско ехо звучи от устата на Путин

Речта, произнесена на 16 март от Владимир Путин, имаше обезпокоителен тон, че се смущаващо ехо от сталинисткия дискурс от 30-те години на миналия век