По подозрение в злоупотреба с 62 милиарда рубли, което прави 2,4 милиарда долара, в Москва е бил арестуван бившият банкер Борис Сокалски, съобщава РИА „Новости"

Той е арестуван на 27 март тази година в сградата на московския Арбитражен съд, където през последната седмица е работил като секретар.

Тверският съд в Москва е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража" на Сокалски, който е бивш председател на управата на руската ТБ „Нова икономическа позиция".

На секретарския пост в Арбитражния съд Сокалски се е задържал едва седмица - от 19 до 26 март.

Сокалски е заподозрян в незаконна банкова дейност, сделки с фалшиви пари и ценни книги, злоупотреба с правомощия. При разследването е установено, че той е организирал престъпна група, в която са влизали негови сътрудници и познати.

„В резултат на дейността на Сокалски към сивата икономика, извън контрола на руската държава, са отклонени над 62 милиарда рубли,", се казва в съобщение на Следствения комитет на руското Министерство на вътрешните работи. 

Докато е бил на работа в Арбитражния съд Сокалски е имал технически функции и не е можел да влияе на съдебните дела, гласи позицията на самия съд.