Посткоронавирусния синдром често се изразява в повишена умора, промени в гласа и намаляване на когнитивните функции, коментира пред ТАСС Татяна Руженцова, заместник-директор по клиничната дейност на Московския изследователски институт по епидемиология и микробиология Г. Н. Габричевски, Роспотребнадзор.

"В момента по-често отбелязваме по-изразена умора, продължителни възпалителни изменения в назофаринкса, промени в гласа, нарушения в паметта, намаляване на т.нар. когнитивни функции (интелигентност, способност за участие в работните процеси и др.), увреждане на слуха, стомашно-чревни нарушения, по-изразени лезии на белите дробове и сърцето, повишена чувствителност към други инфекции", коментира тя, отговаряйки на въпроса колко по-изразен посткоронавирус синдром има с вариант делта.

Тя отбеляза, че този синдром може да се развие дори ако човек е бил болен с лека форма. Според нея при лек ход на заболяването хората като правило не търсят медицинска помощ, което може да доведе до развитие на посткоронавирус синдром.

"Все още няма точни цифри, но като правило, колкото по-тежко протича заболяването, толкова по-продължителни и по-изразени са симптомите на посткоронавирусния синдром", добави Руженцова.

Маските за населението на обществени места трябва да станат безплатни, тогава режимът с маски в страната ще се спазва по-добре. В същото време трябва да се увеличи глобата за отказ да ги носите на обществени места, коментира Андрей Исаев, основател и генерален директор на Научния център за молекулярно-генетични изследвания ДНКОМ.

"Трябва да изискваме стриктно спазване на режима на маските, тъй като обществените места и транспортът са основните зони на предаване на коронавирус."

"Не мога да спра да споря: необходимо е да се гарантира, че бизнесът в регионите гарантира, че маските са на разположение на клиентите в магазините, аптеките и обществения транспорт. Средствата за защита трябва да са безплатни за населението, тогава режимът с маски ще се спазва по-добре. В Москва работи, но не и в регионите, защото този въпрос трябва да бъде решен по административен път. Наред с разпространението на маски е необходимо да се увеличат глобите за отказ да се носят на обществени места", каза той пред ТАСС.

Освен това, за да се подобри ситуацията с пандемията, е необходимо внимателно да се проучат данните за последователността - разпространението на определени щамове на коронавирус в Русия. Това ще помогне за изграждането на хипотези как ще се промени епидемиологичната ситуация, заключи Исаев.

Русия продължава с covid антирекорди - 1160 загинали и 40 251 новозаразени

Русия продължава с covid антирекорди - 1160 загинали и 40 251 новозаразени

От 3 до 5 дни след поява на симптоми може да настъпи усложнение, а ваксинираните на практика нямат тежко протичане