Двама граждани на Нигерия са задържани след като незаконно се опитват да пресекат границата с Норвегия, съобщава "Северпост". Според руската служба "Гранична охрана" задържаните са обвинени в "опит за незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация", което означава до шест години затвор.

Не е ясно къде точно са задържани двамата нигерийци. Арестите са скоро след като руски граничари задържаха група от Сенегал, също на път към Норвегия.

Броят на случаите на незаконно преминаване на границата се е увеличил през последните седмици. През първите дни на август са заловени двама индийски граждани. Преди това са задържани две групи от нигерийци, съобщава "Б-порт". Поне една от групите е спряна в Печенга, руската гранична област до Норвегия. 

Границата между Русия и Норвегия е с дължина 196 км и е главно през реки и планински терени. От руската страна има двойна ограда със сензори. През последните години двете страни правят големи инвестиции в наблюдение на границите.

През март тази година руските гранични служители задържаха двама сирийци, след като са преминали през двойната ограда. Не е известно за успешно незаконно пресичане на границата между страните през последните години.

Норвежкият граничен комисар Роджър Якобсен коментира, че не е информиран за последните случаи на опит за преминаване на границата, но е уверен, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) "държи под зорко око границата в интерес на двете страни".

"Много съм доволен от професионалната работа и диалог с руския комисар", обяснява Якобсен.

През есента на 2015 г. около 5 500 мигранти напускат Русия и влизат в Норвегия на граничните контролно-пропускателни пунктове Борисоглебск-Сторског, така нареченият "маршрут на арктическите мигранти".

Норвегия връща бежанците в Русия - на велосипед

Норвегия връща бежанците в Русия - на велосипед

5500 мигранти са влезли в Норвегия от Русия с колелета през 2015-а