Миналата седмица руски хакери са се опитали да извършат разрушителна кибератака срещу електропреносната мрежа на Украйна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украински служители и експерти по киберсигурност.

Групата, наречена от експертите по сигурността "Пясъчен червей", и преди това е била свързвана с кибератаки, приписвани на Русия.

Екип за компютърна аварийна реакция на Украйна (CERT-UA) посочва, че тя е инсталирала разрушителен и изтриващ данни зловреден софтуер на компютри, контролиращи подстанции с високо напрежение в страната. Били са извършени две вълни от атаки.

Четвърт милион хакери обявиха кибервойна на Русия

Четвърт милион хакери обявиха кибервойна на Русия

Те се присъединиха към Украйна след призива за помощ на киберфронта

По данни на CERT-UA изключването на електрическите подстанции и извеждането от експлоатация на инфраструктурата на компанията е било насрочено за петък вечерта - 8 април. Длъжностните лица обаче са успели да предотвратят атаката.

В изявлението не се уточнява кой украински енергиен доставчик е бил мишена на хакерите.

От своя страна Русия отрича обвиненията, че е предприела кибератаки срещу Украйна.

Словашката фирма за киберсигурност ESET, която твърди, че е работила с CERT-UA, за да предотврати атаката, описа зловредния софтуер като подобрена версия на програма, причинила прекъсване на тока в Киев през 2016 г.

Русия отрича да е отговорна за кибератаките срещу Украйна

Русия отрича да е отговорна за кибератаките срещу Украйна

След като САЩ отправиха обвинения