Руска хакерска група, чиито лидери са обвинени в престъпление от Министерството на правосъдието на САЩ през декември 2019 г. след атаки по американското правителство, много американски компании и медии, се прицели в нова мишена - работещите от вкъщи американци по време на пандемията. Хакерите са се опитали да проникнат в техните мрежи със зловреден софтуер с цел блокиране на компютрите, пише "Ню Йорк таймс".

Новите атаки на хакерската група, която според Министерството на финансите е работила за руското разузнаване, са установени през последните дни от Symantec Corporation, част от Broadcom, една от многото компании, които наблюдават корпоративните и правителствени мрежи.

В четвъртък вечерта компанията предупреди, че руски хакери са се възползвали от внезапната промяна в работните навици на американците, за да вкарат код в корпоративни мрежи с невиждана до момента скорост.

Те са използвали софтуер за изнудване на компании да платят милиони долари, за да си върнат достъпа до съхраняваните данни.

Кибератаката е извършена няколко месеца преди президентските избори в САЩ. Министерството на вътрешната сигурност се опитва да защити системите за регистрация на вота в градовете и щатите, опасявайки се, че могат да бъдат блокирани, което да доведе до хаос на 3 ноември.

От Symantec отказват да споменат компаниите, които са засегнати от действията на руските хакери заради договорености с фирмите за конфиденциалност. Но поясниха, че са засекли атаки срещу 31 компании, включително големи американски фирми и компании във Fortune 500. Не е ясно дали една от тези компании е трябвало да плати откуп.

Хакерите се наричат "Evil Corp." През декември правосъдното министерство на САЩ обяви, че групата е замесена в кибепрестъпления в почти невъобразим мащаб, използвайки зловреден софтуер за кражба на десетки милиони долари от онлайн банкови системи. Финансовото министерство им наложи санкции, а Държавният департамент предлага награда от 5 милиона долара за предоставяне на информация за задържането на лидера на групата.

Един от лидерите на групата Максим Якубец е обвинен и санкциониран през декември. Той е работил за Федералната служба за сигурност на Русия преди три години. Конкретно е работил върху проекти за руската държава, които включват кражба на конфиденциални документи чрез киберсредства и провеждане на кибероперации.

От Symantec съобщиха, че са уведомили федералните власти.