"Майкрософт" съобщи за хакерски атаки срещу мозъчни тръстове, които са близки до политиката на Европейския съюз, включително Съветът за външни отношения на Германия, Институт "Аспен" и Германски фонд Маршал, информира "Политико".

Общо 104 профила са били атакувани от хакери между септември и декември 2018 г. Профилите принадлежат на хора в тези три организации в Белгия, Франция, Германия, Полша, Румъния и Сърбия.

Компанията е "уверена, че много от тези атаки са дело на група, която се нарича Strontium". Има се предвид хакерската група, която е по-добре известна с името Fancy Bear. Тя се свързва с Главното разузнавателно управление на Русия.

САЩ повдигнаха обвинения срещу двама агенти на руското военно разузнаване през октомври 2018 г. за атаки срещу Националния комитет на Демократическата партия на президентските избори през 2016 г. Наскоро Великобритания и Холандия също обвиниха групата в хакерски атаки.

От "Майкрософт" поясняват, че засегнатите тръстове редовно взаимодействат с политици и партии, което означава, че хакерите могат да се сдобият с чувствителна информация.

Технологичната компания използва съобщението да обяви, че разширява услугата си за защита AccountGuard до още 12 европейски държави, за да помогне на политиците да се защитят от кибератаки.