Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски изтребител е прихванал американски разузнавателен самолет, който се е доближил до въздушното пространство на държавата, информират местни медии.

Инцидентът е станал над Черно море.

В Черно море навлезе разузнавателен кораб на Франция

В Черно море навлезе разузнавателен кораб на Франция

Корабът Dupuy de Lôme

"Изтребител Су-27 като част от военновъздушната отбрана на Южния военен окръг беше вдигнат, за да прихване мишената. Екипажът на самолета се приближи на безопасно разстояние от въздушния обект и го е идентифицирал като американски разузнавателен самолет Р-8А "Посейдон", който незабавно промени курса на полета от руската държавна граница", пояснява ведомството.

Министерството отбелязва, че полетът на руския изтребител е извършен в строго съответствие с международните правила.

Според непотвърдена информация самолетът е прихванат на 75 километра от Крим.

САЩ в момента участват във военноморските игри Sea Breeze на НАТО в Черно море. В отговор на това Русия започна "бойни занятия" в акваторията.

Руските сили са засекли 26 чужди разузнавателни самолета до въздушното си пространство през последната седмица, пише официалният вестник на руската армия "Красная звезда". Изданието допълва, че тази седмица в региона са разположени допълнителни самолети, за да блокират евентуално нарушаване на въздушното пространство на Русия.

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

България също участва в "Sea Breeze 2019"