Разузнавателният кораб Dupuy de Lôme на военноморските сили на Франция е навлязъл в акваторията на Черно море, съобщи специализираният сайт Bosphorus Observer, който проследява преминаването на кораби през Босфора.

Корабът Dupuy de Lôme е предназначен за провеждане на радиоелектронно разузнаване.

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

Черноморският руски флот следи учението на НАТО в Украйна

България също участва в "Sea Breeze 2019"

Той е оборудван с два навигационни радара, станции за предупреждение за радарно излъчване и идентификация, сателитни комуникационни системи, както и комплекси за радиотехническо разузнаване.

Благодарение на тази апаратура френските военни могат да откриват и извършват технически анализ на излъчването на различни радари, както и да улавят и прослушват сигнали от комуникационни системи (включително сателитни). Освен това те могат да прехващат имейли и разговори по мобилни телефони.

Последният път, когато Dupuy de Lôme се е намирал в Черно море, е бил през юни 2015 г. Той също така присъства в региона през април 2014 г., скоро след анексирането на Крим от Русия.

В момента в Черно море се провеждат украинско-американските военноморски учения Sea Breeze 2019. В тях участват около 30 кораба, 30 самолета и повече от 900 военнослужещи. От руското външно министерство определиха маневрите като опит за дестабилизиране на ситуацията в региона.

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Военните на Русия следят корабите на НАТО в Черно море

Британският разрушител "Дънкан" и канадската фрегата "Торонто" навлязоха в Черно море