Общият обем на средствата, укрити от руснаци в британски офшорки на Вирджинските и Каймановите острови, възлиза на 34 милиарда фунта стерлинги (около 47 милиарда долара), съобщава в. "The Sunday Times".

Информацията е позована на данни от международната неправителствена организация Global Witness, която се бори с корупцията и екологичните престъпления в страните, изнасящи природни ресурси.

Цитираната сума е пет пъти по-голяма от средствата, изнесени от руски граждани в самата Великобритания.

Освен това данните на Global Witness показват, че през последното десетилетие през Великобритания са преминали 110 милиарда фунта стерлинги, което означава, че страната е втората по значимост офшорна дестинация за руските олигарси след Кипър.

На фона на скандала с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия група британски депутати поде инициатива за приемането на закон, който да задължи британските офшорни зони да разкриват самоличността на бизнесмените, притежаващи активи под юрисдикцията на Обединеното кралство.

В момента Вирджинските и Каймановите острови са освободени от това изискване, което е в сила в самата Великобритания.

Премиерът Тереза Мей вече се обяви за замразяване на всички активи на руските олигарси, намиращи се на британска територия.

Сенатори поискаха банки да разкрият сметки на олигарси от Кремълския доклад

Сенатори поискаха банки да разкрият сметки на олигарси от Кремълския доклад

Писма до 3 американски и 5 европейски банки...