Убийството на журналистката Анна Политковска е било поръчано от руски политик. Това заяви днес защитата по делото за смъртта на руската топ журналистка, цитиран от "Риа Новости".

Мурад Мусаев е адвокатът на един от четиримата мъже, обвинени в убийството на Политковска в Москва.

Адвокатът Мусаев заяви пред репортери, че името на неназования политик, който е замесен в убийството, се споменава в някои от документите по делото.

Днес беше възобновено заседанието на Московския окръжен военен съд по делото за убийството на руската журналистка - един от най-отявлените критици на руската политика в Чечня.

Съдията по делото реши процесът отново да бъде открит. Решението на съдията делото отново да бъде публично беше последният обрат в процеса.

Междувременно стана ясно, че прокурорът по делото е повдигнал нови обвинения срещу олигарха Борис Березовски.

Обвинителят се позова на нови доказателства и криминалното досие на Березовски и Юли Дъбов, които са били обвинени в пране на пари и сделка за доставка на огромен брой коли. Сделките са се сключвали и с руския производител на автомобили „Авто ВАЗ".

Повече от 10 разследвания са направени в Русия срещу Березовски. Според следователите Березовски, който е стоял в основата на организирана престъпна група, е използвал личните си връзки с управлението на „Авто ВАЗ", за да уреди сделка през 1994 г. между „Авто ВАЗ" и другата фирма производител на автомобили „Лого ВАЗ". 

Следователите смятат, че Березовски и другите членове на престъпната група са планирали да използват приходите от продажбите на коли за да се сдобият с акции в големи компании, недвижими имоти и др.

„Според договора, „Авто ВАЗ" гарантира доставката на 20 хил. коли от различни модели, който трябвало да достави на „Лого ВАЗ" на реалната им цена по време на доставката. Плащанията за автомобилите все още не са разследвани," се казва в съобщение на следователите.

Разследващите по делото са открили, че Березовски е изхарчил част от парите, спечелил от далавери с автомобилните фирми, за покупката на 14,3 хектара земя в Красногорск. Земята е собственост на дъщеря му и се намира северно от Москва.

Прокурорите по делото са внесли в съда подробности и документи за сделките между двете фирми и доказателства, че те са били използвани за пране на огромни суми пари.

Припомняме, Политковска беше убита с четири изстрела от пистолет в сградата, в която живееше. И до този момент официално обвинен и осъден извършител и поръчител няма.

Руските власти нееднократно обявяваха, че са по следите на престъплението, няколко души бяха и арестувани.

Престъплението получи международен отзвук и всички реакции бяха единни в призива към Москва незабавно да разкрие извършителите и поръчителите на убийството. То бе определено като брутален акт и заплаха за цялата журналистика в Русия.

Анна Политковска бе известна с критичните си статии за политиката на управление на Владимир Путин и разследванията и за Чечня и Северен Кавказ, засягащи данни за корупция в редиците на армията и държавния апарат.