Желко Митрович, генералният директор на водещата сръбска телевизия Пинк, наскоро заяви, че няма да позволи на "русофилите" да се появяват в техните предавания. Митрович изрази разочарование от присъствието на руски шпиони в Сърбия и разкритикува журналистите, че включват проруски коментатори, пише The Insider.

За разлика от това, балканският клон на руския пропаганден канал RT продължава да работи в Сърбия, въпреки че е включен в 11-ия пакет от европейски санкции срещу Русия на 23 юни. RT започна да излъчва в Сърбия през ноември 2022 г. - осем месеца след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. Отговорът на сръбските власти на това решение все още се чака.

Сръбският политически анализатор Александър Джокич сподели прозрения за медийния пейзаж в Сърбия с The Insider:

"Получих информация от надеждни източници, потвърждаващи, че Митрович наистина е издал инструкции за намаляване на отразяването на войната от прокремълска гледна точка на канал Pink. Освен това директивата включва намаляване на честотата на покани на гости с тези възгледи.

Време е за пресичане на разрушителните руско-сръбски машинации на Балканите

Време е за пресичане на разрушителните руско-сръбски машинации на Балканите

Москва и Белград разпалват огън, време е Западът да покаже, че руското "славянско братство" е просто мит на Балканите

Това може да е свързано с кризата в Косово, в светлината на която за сръбските власти е много важно да преговарят със Запада. Във връзка с това, както и с предстоящото преминаване на украинската контраофанзива във втора фаза, което самият Вучич наскоро заяви, те не искат да изглеждат проруски.

Русофилските настроения също не са полезни за Вучич в косовския процес, защото той вече направи редица болезнени за него компромиси, прилагането на които на този етап се саботира от Прищина, по техни причини. Когато споразуменията ще трябва да се изпълняват в близко бъдеще, срещу него ще въстанат не либералите, а яростните сръбски националисти и русофили.

Що се отнася до руските медии в Сърбия, освен RT има и Sputnik. Тук те имат цяла мрежа от неформални сътрудници сред сръбските радикални леви и десни, които заемат високи позиции в институции, университети и медии (катедрите по право и философия на Белградския университет, както и седмичното списание Pečat и вестник Vecernje Novosti са от особено значение тук).

Трябва да се каже, че ръководството на тези медии е изостанало от времето; те са предимно антизападни социалисти от епохата на Слободан Милошевич и най-слабото им място е, че поставят твърде много акцент върху радикалната левица, която е непопулярна сред обикновените сърби, дори когато критикуват НАТО и Съединените щати. Сръбските националисти, от друга страна, са по-жадни за пропаганда в стила на Игор Гиркин (Стрелков), докато руските агенти излъчват някой като Борис Рожин (руски военен експерт, известен като полковник Касад)."

НАТО: Косово и Сърбия не показват прогрес към деескалация

НАТО: Косово и Сърбия не показват прогрес към деескалация

Остро предупреждение към лидерите на двете страни