Високопоставен служител на НАТО заяви, че Косово и Сърбия не са се вслушали в международните призиви да предприемат стъпки за деескалация на напрежението около етническите сърби в северната част на Косово, което заплашва мироопазващите сили на НАТО, цитира думите му Ройтерс.

Напрежението в Косово избухна отново в края на май, след като косовската полиция превзе сградите на местните общини в Северно Косово, където сърбите съставляват мнозинство, за да назначи за кметове етнически албанци, които бяха избрани на местните избори през април, след като сърбите масово бойкотираха гласуването, настояващи за прилагане на споразумение, посигато преди десетилетие с посредничеството на ЕС за повече автономия.

"Не видяхме напредък към деескалация. Това застрашава сигурността и безопасността на всички хора в Косово, както и тази на персонала на НАТО", каза Томас Гофус, помощник генерален секретар по операциите на НАТО, пред група журналисти в Прищина , столицата на Косово.

Гофус каза, че 93 мироопазващи войници в мисията на НАТО, известна като КФОР, са били ранени при сблъсъците със сръбски протестиращи, някои от тях тежко. Здравните власти в северната част на страната от своя страна съобщиха , че 52 сърби също са били ранени при протестите на 29 май.

"Това е абсолютно неприемливо и не може да се повтори. НАТО изясни тази позиция и на сръбските власти", каза Гофус.

Ситуацията остава напрегната в Северно Косово, където войски на КФОР охраняват общински сгради. Косовската полиция ги охранява отвътре, а малък брой местни сърби протестират отвън.

НАТО, който разположи мироопазващи сили в Косово през 1999 г. след въздушни удари, които спряха бруталното сръбско потушаване на бунта на мнозинството от етническите албанци, увеличи със 700 войници контингента си след насилието през май, като общият им брой е около 4500 души. Освен това още един батальон е поставен в състояние на висока готовност за разполагане.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от над 100 държави, главно западни, но не и Сърбия, Русия или Китай.

Съединените щати и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно националистическия премиер Албин Курти за напрежението на север, включително за назначаването на кметове етнически албанци въпреки бойкота на изборите от страна на сърбите.

"За съжаление, видяхме спад в нашата практическа и политическа координация (с Косово). Това противоречи на евроатлантическите стремежи на косовския народ", каза Гофус.

Той предупреди, че след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Европа е в критичен момент. "Никой не трябва да рискува нов конфликт в Европа, който би подкопал мира и стабилността, постигнати с толкова много жертви", каза той.

Косово – другият горещ картоф, който пари в ръцете на Европа след Украйна

Косово – другият горещ картоф, който пари в ръцете на Европа след Украйна

Двадесет и пет години след войните в бивша Югославия целият регион на Западните Балкани се превърна в сива и нестабилна зона