Съединените щати и Европейският съюз предупредиха Косово да отстъпи в противопоставянето със сърбите в северната част на страната и намекнаха за "последствия" в противен случай, предава Ройтерс.

Предупрежденията дойдоха, когато пратениците на САЩ и ЕС приключиха посещенията си в Косово и Сърбия, за да успокоят напрежението, което прерасна в насилие миналата седмица, при което бяха ранени десетки мироопазващи войници на НАТО и протестиращи сърби в Северно Косово.

Насилието избухна, след като косовските власти назначиха кметове етнически албанци, избрани при избирателна активност от едва 3,5%, след като сърбите, които представляват мнозинството в региона, бойкотираха местните избори.

Американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар каза, че Косово трябва да даде по-голяма автономия на общините със сръбско мнозинство, ако иска да се доближи до присъединяване към НАТО и ЕС.

"Предприетите или непредприетите действия могат да имат някои последствия, които ще засегнат части от отношенията (между Косово и Съединените щати), не искам да стигаме дотам", каза Ескобар пред косовските медии във вторник, преди да отиде в Белград.

Той и Мирослав Лайчак от ЕС не уточняват какви други последици може да понесе доминираното от етнически албанци правителство на косовския премиер Албин Курти, ако не се съобрази с техните искания.

Путин използва хаос на Балканите, за да отвлече вниманието на Запада

Путин използва хаос на Балканите, за да отвлече вниманието на Запада

Москва използва информационни операции и нагнетява етническо напрежение

"Не мисля, че тези неща се решават с натиск и чрез споменаване на последствия и дори санкции", каза Курти пред репортери.

"Имаме спорове с пратениците на ЕС и САЩ, но нашите двустранни отношения с ЕС и САЩ са отлични."

Лайчак каза в понеделник, че пратениците са представили предложения на Курти за деескалация на ситуацията в Северно Косово, като добави, че са имали "дълга, честна, трудна дискусия".

Съединените щати и ЕС призоваха Курти да оттегли кметовете от офисите им и да изтегли специалните полицейски части, които помогнаха за тяхното встъпване в длъжност в северните общини.

Те също така призоваха за провеждане на нови местни избори на север с участието на сърбите и Косово да изпълни споразумението от 2013 г. за създаване на асоциация на сръбските общини, за да даде на тази общност повече автономия.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза пред Ройтерс, че страната може да проведе нови избори в тези общини, ако 20% от гласоподавателите подпишат петиция с искане за такива.

Високопоставен служител в Косово каза пред Ройтерс, че западните нации, които твърдо са подкрепяли независимостта на страната, откакто тя официално се раздели със Сърбия през 2008 г. - са предупредили Курти, че Косово може да бъде изправено пред множество наказателни мерки.

Миналата седмица Вашингтон отмени участието на страната в ръководено от САЩ военно учение Defender Europe.

Говорителят за външните работи на ЕС Петер Стано каза, че Лаячак ще докладва на върховния представител на ЕС външната политика Жозеп Борел, който след това ще се консултира със страните-членки на ЕС.

Той каза, че "едва тогава те ще обсъдят евентуални следващи стъпки или мерки в зависимост от това дали страните предприемат искрени и незабавни стъпки за деескалация или не".

НАТО разполага с около 4000 войници в Косово и нареди допълнителни 700 да се присъединят към тях като отговор на избухването на насилието.

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специалните пратеници