Косово може да проведе нови избори в общините с доминиращо сръбско население, обхванати от насилствени протести, ако 20% от гласоподавателите подпишат петиция с искане за такива, каза президентът Вьоса Османи пред Ройтерс.

В ексклузивно интервю Османи каза, че вярва, че петицията е най-"демократичният начин" да се пристъпи към нови избори.

"По този начин смятам, че бихме осигурили участието на сърбите, защото искането ще дойде най-напред от тях, от гражданите", каза тя.

Припомняме, че бурни протести избухнаха в четири северни общини, след като Косово назначи кметове етнически албанци, които бяха избрани на предсрочни местни избори при избирателна активност от едва 3,5%. Сърбите, които формират мнозинството в региона, ги бойкотираха.

Османи каза, че отстраняването на кметове чрез избирателна петиция би било "нещо като референдум", който ще отвори пътя за провеждане на втори вот за избор на нови кметове. Тя каза, че целият процес може да бъде извършен в рамките на няколко месеца.

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специалните пратеници

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията от 2008 г. за независимост от Сърбия, почти десетилетие след края на войната там, и все още виждат Белград като своя столица. Не е ясно дали те биха участвали в подобна петиция.

Докато напрежението между Сърбия и Косово продължава да тлее, НАТО подсили своите мироопазващи сили в северната част на страната с контингент от Турция.

Османи каза, че иска тези мироопазващи войски да останат, докато Косово бъде прието в НАТО.

Тя заяви, че преди да бъдат свикани нови избори, Косово ще има нужда от уверения от международната общност, че Белград няма да се намеси.

Сърбия отрича обвиненията на Косово, че е попречило на сръбските кандидати да участват в изборите. Белград също така отрича обвиненията, че демонстрантите, които влязоха в сблъсъци с войските и полицията на НАТО в северните райони на 29 май, са били изпратени от Белград.

Сърбия все още формално смята Косово за част от нейната територия. Сърбите в северната част на Косово търсят повече автономия за своя регион съгласно споразумение от 2013 г., което не е изпълнено.

Миналата седмица помощник на президента на САЩ Джо Байдън разговаря с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, като настоя Сърбия да изтегли въоръжените сили, разположени близо до границата, и призова недоволните сърби да протестират мирно.

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Вучич: Целта на влошаването на ситуацията в Косово е сблъсък Сърбия-НАТО

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби

Османи се срещна с Вучич на среща с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Молдова миналата седмица.

"Вучич в повечето от срещите си е истински крал на драмата", каза тя. "Така че той, разбира се, се опита отново да създаде доста драма, но не предостави идеи, които да допринесат за мира и стабилността в региона.

"Значи той обича да се преструва, че прави големи отстъпки, че има твърде голям натиск върху него, че страда, че е в опасност и всичко това.

Кабинетът на Вучич не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар относно описанието на срещата от Османи.

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

Додик: Британците използват събитията в Сърбия за свалянето на Вучич

След въоръжените нападения в сръбски училища и протестите на опозицията