Редакторите на руския опозиционен вестник "Новая газета" заявиха, че планират да предоставят на служителите си обучение по боравене с оръжие и да ги въоръжат с "травматични" или по-малко смъртоносни оръжия, за да се предпазят от евентуални атаки, съобщава АФП

Решението е продиктувано и от атака срещу радиоводещата, намушкана в радио "Ехото на Москва". "Ако държавата не е готова да ни защити, ние ще се предпазим", коментира Сергей Соколов, заместник-редактор на най-големия опозиционен вестник в Русия.

"Когато журналистите се окажат безпомощни в лицето на беззаконието по улиците и несправедливостта на правоприлагащите органи, няма друг начин", допълва той.

Нападател рани в ефир водеща на радио "Ехото на Москва"
Обновена

Нападател рани в ефир водеща на радио "Ехото на Москва"

Татяна Фелгензгауер е в болница

Редакторът на "Новая газета" Дмитрий Муратов коментира, че редица служители ще бъдат подложени на обучение с оръжие, а медията ще закупи средства за самозащита.

Използването на огнестрелни оръжия е строго регламентирано в Русия. Така наречените травматични оръжия, които използват гумени куршуми, могат да бъдат използвани за самозащита, но също така могат да причинят смъртоносни щети.

"Ще въоръжа редакциите", съобщава Муратов в ефира на радио "Ехо на Москва". "Ще предоставим на журналистите и други средства за сигурност, за които не искам да говоря. Ще сключим официално споразумение с руското министерство на вътрешните работи. Нямам друг избор", добавя той.

Муратов заяви, че не може да предостави подробности за плана от опасения за сигурността. "Нашите експерти по сигурността ме помолиха да се въздържам от коментари, преди да предприемем конкретни стъпки", допълва той.

Павел Канигин, специален кореспондент на "Новая газета" коментира, че е готов да използва несмъртоносни оръжия, за да се защити. "Не виждам нищо лошо в това", добавяйки, че потенциалните престъпници могат да бъдат възпирани от информацията, че репортерите на "Новая газета" носят оръжия.

Говорителят на президента Владимир Путин коментира, че не вижда причина да предоставя допълнителна сигурност на журналистите. "За съжаление, всеки от нас може да се превърне в цел на луд", обясни Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че "Новая Газета" е свободна да предприеме каквито и да било мерки, стига да са в съответствие със съществуващите закони.

През последните две десетилетия "Новая Газета" е загубила няколко журналисти, които са убити, включително разследващата репортерка Анна Политковская, която беше застреляна на входа на апартамента си в Москва през 2006 г.

Убиха в Москва топ руска журналистка

Убиха в Москва топ руска журналистка

Сътрудници на милицията са открили в асансьора пистолет ПМ и четири гилзи

Много коментатори обвиняват властите, че подбуждат омраза срещу несъгласните и създават атмосфера, в която такива атаки стават възможни.