Руски съд призна хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за виновен по обвинение в измама, съобщава "Франс прес".

Това означава, че опозиционерът може да получи още 13 години затвор.

Навални е извършил измама - кражба на чуждо имущество от организирана група, заяви съдия Маргарита Котова. Тя прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в наказателната колония, където най-отявленият критик на Путин излежава друга присъда от 2,5 години.

Навални е застрашен и от 6-месечна присъда за обида на съдия по време на заседание миналата година. Двете дела се разглеждат в рамките на един и същи процес. Засега обаче съдът не се е произнесъл за вината на опозиционера в този случай. Наказанието му ще бъде определено в заключителната част от присъдата, след като съдът обобщи доказателствата по делото.

Прокуратурата в Русия иска още 13 г. затвор за Навални

Прокуратурата в Русия иска още 13 г. затвор за Навални

По обвинения в измама и неуважение към съда

Миналата седмица руската прокуратура поиска Алексей Навални да бъде осъден на допълнителни 13 години затвор по обвинения в измама и неуважение към съдебната институция.

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Опозиционерът е обвинен в присвояване на 350 млн. рубли