Бивш директор на музей, който е проучвал масов гроб с останките на хиляди хора, застреляни при диктатурата на съветския лидер Йосиф Сталин, е осъден на 9 г. затвор за педофилия, информира радио "Свободна Европа".

Сергей Колтирин, който е признат за виновен и осъден заедно с Юрий Носов в град Медвежиегорск в Северозападна Русия, е вторият историк, проучвал масов гроб в местността Сандармох, който е съден по престъпления, свързани със сексуално посегателство над деца.

В Русия се опитват да прикрият сталинистки престъпления, алармират активисти

В Русия се опитват да прикрият сталинистки престъпления, алармират активисти

В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична организация предизвикаха полемика

Съдебните процеси будят подозрение, че властите искат да затворят устата на руснаци, които се опитват да разкрият доказателства за престъпленията на Сталин.

Колтрин и Носов, които са задържани през октомври 2018 г. и съдени при закрити врата, са признати за виновни в сексуално посегателство над непълнолетно момче. Носов е осъден на 11 г. затвор.

Отделно се води втори процес срещу руския историк Юрий Дмитриев, който веднъж беше оправдан по обвинения в детска порнография. Вторият процес продължава при закрити врата в столицата на Карелия Петрозаводск. Дмитриев започна да документира Сандармох през 90-те г. на XX век.

Дмитриев, който ръководи в Карелия клона на базираната в Москва правозащитна организация "Мемориал", се опитва да разобличи мащаба на престъпленията на Сталин, което не се одобрява от руския лидер Владимир Путин.

Отново задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

Отново задържаха руски историк, проучвал ГУЛАГ

Дмитриев проучва дейността на ГУЛАГ

Дмитриев беше арестуван през 2016 г. по обвинения в детска порнография, след като са били открити снимки в компютъра на доведената му дъщеря. Той беше оправдан през септември 2018 г., но Върховният съд в Карелия нареди нов процес.

Историкът е в ареста от юни и сега тече процес срещу него по обвинения в сексуално посегателство над дете на възраст под 14 г.

Путин обвинява критиците в Русия в използване на "прекалената демонизация" на Сталин, за да покажат, че днешна Русия носи някакви рождени белези на Сталинизма.