Все по-голям брой руснаци се отправят към Европа, за да получат ваксина COVID-19, тъй като "обиколките с ваксини" набират скорост. Но защо европейската ваксинация е толкова желана? Разследване на "Дойче веле" търси отговори.

Не е ясно дали руската домашна ваксина Sputnik V скоро ще бъде одобрена на Запад, което затруднява живота на много руски граждани. Това е така, защото влизането в много страни изисква доказателство за ваксинация срещу COVID-19 с ваксина, която е одобрена в Европейския съюз (ЕС).

Не само туристите са засегнати. Много руски граждани също пътуват в чужбина, например по работа или да посетят роднини. Без доказателство за ваксинация, те дори не могат да се хранят навън в ресторант или да се настанят в хотел в някои страни.

Преди месеци ситуацията бе драстично различна. През април редица европейци пътуваха до Русия, за да бъдат ваксинирани със Sputnik V там. По това време нивата на заболеваемост от COVID-19 в страните от ЕС бяха високи и ваксините бяха достъпни само за хора, които бяха особено изложени на риск от вируса поради възрастта, здравословното си състояние или професията си.

В Русия, за разлика от това, Sputnik V бе лесно и бързо достъпна. Но до септември ситуацията се обърна - и търсенето на ваксини срещу COVID-19 в Русия намаля, тъй като руснаците започнаха да се интересуват от ваксиниране в Европа.

Сърбия е най-популярна сред "туристите за ваксина"

"През септември редовни клиенти на някои туристически компании разбраха, че процесът на одобрение за Sputnik V се проточва. Затова те помолиха компаниите да им помогнат да получат достъп до ваксина, одобрена от СЗО (Световната здравна организация)", казва Мая Ломидзе, ръководител на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Така се появиха "обиколки с ваксини", каза тя.

Заедно с чуждестранни партньори туристическите компании започнаха да организират обиколки до страни, където чужденците могат да бъдат ваксинирани, допълва тя.

В момента руски турист може да се ваксинира без големи препятствия само в три европейски страни. Най-популярна е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия е начело в списъка поради своята достъпност, тъй като руснаците не се нуждаят от виза, за да влязат в страната, а самата ваксина е безплатна. Много руснаци също пътуват до Хърватия - въпреки че се нуждаят от виза - за да получат ваксината на Johnson & Johnson, която изисква само една доза.

Търсенето на необходимите чуждестранни ваксини нарасна. През септември туристическите компании организираха около 10 до 20 пътувания за ваксинация на месец. В края на октомври те вече получават същото количество запитвания на ден за чуждите дози.

Мая Ломидзе не очаква търсенето да намалява, докато Sputnik V не бъде одобрен от СЗО или Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Някои руснаци се ваксинират в Германия

Според Ивета Вердия от руския туроператор BSI Group има няколко причини, поради които ваксинационният туризъм е толкова популярен в момента. "Тези, които получават ваксина, одобрена от СЗО или от страните от ЕС, също получават много възможности да пътуват до европейските страни. Някои искат да могат да посещават възрастните си родители в Европа, други имат деца там или са постоянно в командировки. Те не трябва да правят тестове на всеки три дни, за да отидат на ресторант."

BSI Group също така предлага на руснаците пътувания с ваксина до Германия. Те обаче са много скъпи и също така трудни за получаване. Мая Ломидзе каза, че само ваксинацията струва €500 до €800 ($563-$901) в Германия. Освен това има такса за преводач на BSI Group от 60 евро, а цените за настаняване и други услуги в Германия са много по-високи, отколкото в Сърбия или Хърватия, добави тя.

Ваксинирането на чужденци не е официално разрешено в Германия, но в някои случаи на хората дори не са поискани паспорти преди ваксинация, според руския туроператор Чайка-Тур. "Няма пакетни обиколки до Германия за тези, които искат да получат ваксина там, и в момента не може да има, защото ваксинацията не е причина за влизане в Германия", казаха от компанията.

"Да можеш да пътуваш по света свободно"

Давид Афанасиади от Москва получава шанс да получи одобрена от ЕС ваксина по време на бизнес пътуване. Младият мъж коментира пред DW, че скорошно пътуване до Монако го е отвело през летището в Ница в Южна Франция. Той прекарва известно време във френския град, тъй като все още има туристическа виза преди пандемията и бизнес покана да влезе в страната.

Въпреки че Афанасиади вече е получил ваксината Sputnik V и има сертификат, той няма търпение да получи ваксина, призната в Европа. "Няма смисъл да говорим за доверие в тази или онази ваксина. Аз не съм лекар. Но исках да бъда ваксиниран с универсално призната ваксина, за да мога да пътувам по света по-лесно", казва Давид Афанасиади.

Местен приятел, който говори добре френски, помага на Афанасиади с целия процес. Тя го регистрира чрез уебсайт и му помага да попълни въпросника и да говори с лекаря, като всичко това изисква добри езикови умения.

Благодарение на това, Афанасиади вече има цифров сертификат за ваксинация срещу Covid-19 на ЕС. Той казва, че всеки, който може да покаже доказателство, че е ваксиниран със Sputnik V, се нуждае само от една доза от ваксината BioNTech/Pfizer.

Бустер доза във Виена

Подобно на Афанасиади, Саур Мугутдинов, лекар от Санкт Петербург, вече бе получил и двете дози Sputnik V, когато идва в Австрия за стаж. Но неговият ваксинационен статус не е признат в европейската страна.

Мугутдинов решава да вземе ваксината на Johnson & Johnson. Решаващият фактор, казва той, е, че е необходима само една доза, което означава, че той може да се наслади на ползите за пътуване по-бързо.

"Това ми спести много пари за PCR и тестване за антигени", казва Мугутдинов. "Ситуацията е трудна сега, дори в Шенгенското пространство има гранични патрули, които проверяват QR кодовете. Освен това не можете да влезете в ресторанти и барове без доказателство за ваксинация".

След като получава дозата на Johnson & Johnson в търговски център във Виена, лекарят предприема пътувания всеки уикенд. Оттогава Мугутдинов е категоричен срещу скептиците по отношение на ваксините и влиза в руските социални мрежи, за да убеди съгражданите си да се ваксинират.

"Движения на антиваксъри има навсякъде, но само у нас те са станали мейнстрийм", казва Мугутдинов. "Почти половината от населението е против ваксинацията, не съм виждал подобно нещо никъде другаде", каза той за ситуацията в Русия.

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат"