Руски войски участват в тактически учения в Беларус на фона на опасения, че Москва оказва натиск върху своя съюзник да вземе по-активно участие във войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че Беларус заяви, че няма да се включи във войната, в миналото президентът Александър Лукашенко е нареждал на беларуски войски да се разположат заедно с руските сили близо до украинската граница, позовавайки се на заплахи от Киев и Запада.

От руското министерство на отбраната посочват, че "военнослужещите от Западния военен окръг продължават интензивната бойна подготовка на полигоните на въоръжените сили на Република Беларус".

Допълва се, че бойните учебни мероприятия се провеждат както през деня, така и през нощта.

Беларус прехвърля военна техника за проверка на "реакция на тероризъм"

Беларус прехвърля военна техника за проверка на "реакция на тероризъм"

Не се съобщава къде и каква техника ще се прехвърля

"Военнослужещите стрелят с всички видове леко стрелково оръжие, както и с минохвъргачки, усъвършенстват уменията си да управляват бойни машини, преминават курсове за преодоляване на психологически препятствия, изучават тактическа медицина и други дисциплини", уточняват от руското ведомство.

Видеоклипове, публикувани от министерството, показват руски войници в снежна екипировка, които тренират близо до танкове на фона на зимен пейзаж, провеждайки стрелба с различни оръжия, включително с артилерия.

През октомври Лукашенко обяви, че ще бъде създадена съвместна оперативна група на беларуски и руски войски, чиято цел е да защитава границите на Беларус.

Съгласно споразумението около 9 000 руски войници трябва да бъдат разположени в централната и източната част на Беларус.

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Не сме го крили от света, заяви държавният глава на среща с Шойгу

На 24 февруари руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна в т.нар. "специална военна операция", предизвиквайки най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Путин твърди, че защитава рускоезичното население в Източна и Южна Украйна и нарича войната преломен момент, тъй като Русия най-накрая се изправя срещу арогантния Запад след десетилетия на унижение след падането на Съветския съюз през 1991 г.

От своя страна Украйна и Западът посочват, че Путин няма оправдание за своята "окупационна война в имперски стил". Украйна казва, че ще се сражава, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от нейната територия.

Лукашенко притеснен от опити за превръщане на Беларус в "нова Украйна"

Лукашенко притеснен от опити за превръщане на Беларус в "нова Украйна"

Минск не трябвало да "забива нож" в гърба на руските войски в Украйна