Федералните служби по сигурността в Русия и разполагат с данни, че терористични групи имат намерение да саботират провеждането на олимпиадата в Сочи и се подготвят да организират атентати.

Това пишат руските агенции, позовавайки се на директорът на ФСБ Александър Бортников.

Напълно е реална заплахата от страна на „Ал Кайда", по думите на Бортников, който припомня и отмяната на рали Дакар - 2008 и посочва, че намеренията на редица терористи в момента е да разиграят аналогични сценарии и по време на зимната олимпиада през 2014 година.

В стремежа си да всеят страх в обществото и да дестабилизират обстановката в страната и региона терористичните структури се интегрират в международен план, променят стратегията си и тактиката на своите действия, предупреждава директорът на ФСБ.

За подготвеността на терористите способства и поддръжката, която те имат от страна на отделни политически сили, които се опитват да ги използват за свои цели и налагане на сфери на влияние", коментира още той, но без да изпада с конкретика.

Припомняме, вчера Бортников направи изявление след заседание на Съвета от ръководители на службите за сигурност и на специалните части, посветено на възможността при терористичните актове на територията на Русия да се използва ядрено оръжие.

Освен това руските власти имат проблеми и със самата организация на олимпиадата в Сочи, след като граждани и еколози се противопоставят заради строежите в района. По въпроса дори отношение изказа ООН, като предупреди, че Русия не се вслушва в предупрежденията и дори нарушава човешките права и правото на свобода на словото.