Министерството на отбраната на Русия се похвали, че е разработило "безопасна" ваксина против коронавируса след клинични изпитания върху група доброволци, информира АФП.

Ведомството поясни, че 18 души са участвали в изследването и са изписани без сериозни странични ефекти, здравословни оплаквания и усложнения.

Според военните резултатите от тестовете "ни позволяват да говорим уверено за безопасността и добрата поносимост на ваксината".

Военното министерство не каза дали ваксината е ефикасна в борбата срещу коронавируса, но лекар, работил по проекта, коментира, че доброволците сега са защитени от коронавируса.

"Техният имунитет работи добре, създадени са антитела, те са защитени срещу коронавируса", каза изследователят Светлана Волчихина.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи на президента Владимир Путин в разгара на здравната криза през май, че военните разработват ваксина с учени от Институт "Гамалея" в Москва.

Доброволците са били изолирани във военната болница "Бурденко" в Москва на 18 юни, когато е изпитана ваксината. Военното министерство съобщи, че "28 дни след поставяне на ваксината жизнените показатели на доброволците остават в нормите".

"Ние знаем, че сме на 100% защитени", каза един от доброволците.

Втора група участници, ваксинирани на 23 юни, в момента са изолирани в болница, където са под лекарско наблюдение.

Министерството на отбраната очаква клиничните изпитания да завършат до края на юли.

Русия е на четвърто място в света по заразени с коронавирус. В страната има 746 369 случая и близо 12 000 починали.