Руският патриарх Кирил и две негови братовчедки притежават имущество за 225 милиона рубли, съобщи изданието "Проект".

Журналистическо разследване, чийто обект е Руската православна църква, разкрива, че Кирил притежава апартамент от 145 км. м в центъра на Москва за около 70 милиона рубли, апартамент от 38 кв. м в Москва за 12 милиона рубли, апартамент от 83 кв. м в Санкт Петербург за 9 милиона рубли.

Втората му братовчедка - 63-годишната Елена Холодова, която преди беше миноритарен акционер в банка "Пересвет", притежава апартамент в Москва за 22 милиона рубли и апартамент в Санкт Петербург за 10 милиона долара.

Друга негова втора братовчедка - 73-годишната Лидия Леонова притежава четири недвижими имота. Става дума за къща от 300 кв. м край Москва на стойност 10 милиона рубли, апартамент от 83 кв. м в Москва на стойност 47 милиона рубли, апартамент от 121кв. м в Санкт Петербург за 42 милиона рубли и една трета от нежилищен имот с площ 200 кв. м в Санкт Петербург за около 3 милиона рубли.

По информация на "Проект", апартаментът в Санкт Петербург е подарен на Леонова от швейцарския бизнесмен Александър Димитриевич, който отдавна е познат с Кирил. Журналистите подчертават, че имотът й е подарен само половин година след като беше уреден спор между кметството на Москва и бизнес партньора на Димитриевич италианеца Никола Саворети - става дума за реконструкция на сграда в центъра на Москва, срещу Кремъл. Самият Саворети коментира пред "Проект", че познава Кирил, но твърди, че той не му е помагал да реши проблема с властите.

Разследването показва, че през 2003 г. Димитриевич е купил от Кирил недостроена къща в Подмосковието. Бъдещият патриарх е придобил имота няколко години по-рано. Димитриевич е отказал да отговаря на въпросите на "Проект" по темата.

Журналистите отбелязват, че в Руската православна църква никога не е повдиган въпросът за имотите на патриарха и неговите братовчедки.

По-рано той апелира хората да не вярват на информациите за неговото богатство и това на другите православни архиереи.