Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил се срещна с белоруския президент Александър Лукашенко, съобщи ТАСС. Беларус наистина е суверенна държава, отстояваща своите национални интереси и самобитност на собствения си народ.

Срещата между Лукашенко и патриарх Кирил беше в понеделник в Минск в официалната резиденция на белоруския лидер.

ЕС с нов компромис към Унгария - отменя санкциите срещу патриарх Кирил

ЕС с нов компромис към Унгария - отменя санкциите срещу патриарх Кирил

Будапеща заплаши да блокира новия пакет санкции срещу Русия

"Сега суверенитетът - това е повече от политическия суверенитет. Това е свободата на хората. Щастлив съм, че Беларус е сред тези държави, за които може да се каже, че е суверенна. Дай Боже, да е така", заяви патриархът на Русия.

Той отбеляза, че президентът на Беларус е поел върху себе си "огромна отговорност за запазване на сигурността на своя народ за запазване на самобитността на своя народ", в условията на глобализация "Борбата за идентичност става битка за оцеляване на нацията". 

Патриарх Кирил с молитва "да умножим силата на нашите въоръжени сили"

Патриарх Кирил с молитва "да умножим силата на нашите въоръжени сили"

В словото си след литургията мина от Светата Русия, през победата над фашизма към днешния специален момент

"Защото мъката ще бъде за човешкия род, ако всички бъдат подравнени под линия и когато бъдат управлявани от стандарти, които ще бъдат избирани без тяхно участие в някакви центрове и под тези стандарти ще бъде подравнявана и политиката, и културата и животът на хората", каза патриархът.

Председателят на Руската православна църква пристигна с полет до Минск на 4 юни за тридневна визита по повод честването на 1030 г. от православието по белоруските земи, която се отбелязва през 2022 г. В навечерието патриархът оглави богослужението в Кръсто-Воздвиженския събор на Спасо-Евфросиниевския манастир в Полоцк.

Предишната визита на руския патриарх в Беларус беше преди 4 години - през 2018 г. Срещата на патриарха с беларуските енориаши бе по повод 1030 г. от покръстването в Русия и за празника Покров Богородичен. 

Руският патриарх Кирил и две негови братовчедки притежават с имоти за 225 млн. рубли

Руският патриарх Кирил и две негови братовчедки притежават с имоти за 225 млн. рубли

Имоти в Москва и Санкт Петербург...