Руското правителство е "фашистко". Това заяви американският сенатор от Орегон Рон Уайдън, информират руски медии.

Представителят на Демократическата партия направи коментара по време на изслушване в Сената във връзка с предполагаемата намеса на Русия на американските избори през 2016 г. По време на изслушването бяха разпитани представители на "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" заради използването на политически реклами в социалните мрежи.

По време на изслушването някои сенатори достигнаха до там, заявявайки, че социалната платформа "Туитър" е "заела страната на Русия" по време на кампанията, позволявайки Русия да публикува политически реклами.

Докато настоящото фашистко лидерство на Русия ентусиазирано подкопава демокрацията ни, САЩ трябва да защитят ценностите си, които ни правят велики и агресивно да се противопоставим на този шпионаж, каза Уайдън по време на изслушването.

Междувременно руското посолство във Вашингтон реагира на коментара, отбелязвайки, че изказването на сенатора е "неприемливо" като се вземе под внимание приносът на Съветския съюз срещу фашизма през Втората световна война.

Днес сенаторът от Орегон Рон Уайдън допусна неприемлива инсинуация срещу Русия с коментара си, че руското правителство е фашистко...Разбира ли той какви ги говори или основното нещо е да привлече внимание върху себе си..., отбеляза посолството във "Фейсбук".

Според дипломатическата мисия изказването е "директна провокация", която "допълнително вреди на вече обтегнатите руско-американски отношения".

Посолството повтори, че Москва никога не се е намесвала в американската вътрешна политика и призова Вашингтон да се съсредоточи върху сътрудничеството.