Високопоставен британски депутат обвини Русия, че с бомбардирането на цивилни в Сирия се държи по същият начин като нацистите по време на испанската гражданска война през 30-те години на XX век, цитиран от Ройтерс.

Андрю Мичъл, депутат от Консервативната партия на премиера Тереза Мей и бивш държавен секретар за международното развитие, изтъкна, че атаката срещу хуманитарен конвой на ООН до сирийския град Алепо миналият месец е военно престъпление, извършено от руските въоръжени сили.

При нападението загинаха 20 души. САЩ обвиниха Москва, че е ударила конвоя с два бойни самолета. Русия отхвърля нападките и обвинява Запада, че е отговорен за кризата в Сирия.

Когато стане въпрос за запалителни оръжия и муниции като бункерни бомби и касетъчни бомби, ООН се е аргументирала ясно, че систематичното използване на такива оръжия в многонаселени райони граничи с военно престъпление, каза Мичъл пред парламента на страната.

Ние сме свидетели на събития, които се свързват с поведението на нацисткия режим в  селището Герника в Испания, каза той, имайки предвид унищожаването на испанския град при нацистки бомбардировки през 1937 година.

Бомбардирането на историческия град е увековечено с живописното платно „Герника“ на световноизвестния художник Пабло Пикасо.

„Кой е този политик”, попита говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като беше запитан от журналисти за коментара на британския депутат.

„За съжаление аз не го знам кой е този. Няма да коментирам. За мой срам не го знам”, отговори Песков.

Днес британският парламент ще проведе тричасов дебат за хуманитарната криза в Сирия.