Изглежда, нямайки обяснение защо поставянето на ваксини е толкова малко в Русия, когато коронавирусните инфекции нарастват и ваксините са лесно достъпни, Кремъл се оплака в петък от "нихилизъм", пише "Франс 24". 

Пет месеца след кампанията и нарастващи заплахи, както и стимули, до 2 юни само 18 милиона руснаци са получили поне една доза ваксина. Дори се предлагат ваксинации в универсалните магазини. Това е само една осма от населението, цифрата е далеч по-ниска, отколкото в повечето западни страни.

Нежелаещите се оказаха непоклатими не само при плащания в брой, шансове за спечелване на кола или дори апартамент, но и при загуба на работа и заплахи за уволнение.

И за разлика от повечето страни, в Русия не липсва на ваксини.

Москва, където ежедневните инфекции достигнаха рекорд в петък, тази седмица предприе една от най-радикалните стъпки, като направи ваксинацията задължителна за всички работници в сектора на услугите. В петък бе обявено, че на хора, които не са били ваксинирани, ще бъде отказано неспешно болнично лечение.

Руснаците често посочват общия страх от нови медицински продукти като причина за отказ от ваксинация - не са подпомогнати от общото недоверие към властите и негативните съобщения в медиите за ваксини, произведени в чужбина.

Кремъл обвини "нихилизма" на руснаците за влошаването на ситуацията с COVID-19 в Русия

Кремъл обвини "нихилизма" на руснаците за влошаването на ситуацията с COVID-19 в Русия

"Пълна глупост" били твърденията, че Русия се е провалила в борбата с пандемията

Дмитрий Песков отхвърли идеята, че недоверието е всеобхватно, обвинявайки скока на заразените с ниското ниво на ваксинация, мутациите на вируса и "тоталния нихилизъм".

"Този ​​продукт е най-търсеният в света в момента", каза ръководителят на един руски производител на ваксини. "Но тук е като: Защо ми давате този проклет хайвер, когато искам хляб?"

Москва трябваше да въведе отново рестрикции, включително да нареди баровете и ресторантите да бъдат затворени до 23:00 часа. Освен това предприе драматичната стъпка да направи ваксинацията задължителна за редица хора на публични работни места - от фризьори и таксиметрови шофьори до банкови касиери и учители.

Няколко региона последваха примера на Москва и направиха ваксинацията задължителна за работниците в определени сектори, но засега повечето използват еклектична комбинация от тактики, за да увеличат броя.

Преди няколко седмици служител на музея в Белгородска област дойде на работа и завири автобуси, които ги чакат, за да ги отведат до концертна зала в центъра на града. "Залата беше пълна с хора, които работеха в сектора на културата и бяха отказали да бъдат ваксинирани", казва служителят.

Там към тях се обърнаха лекар и длъжностно лице, които дълго разказаха за важността на ваксинацията. Длъжностното лице заяви, че всеки, който иска, може да получи доза на излизане.

Две стюардеси в държавната авиокомпания "Аерофлот" заявиха, че не е имало пряк натиск да се ваксинират, но на хората, които не са ваксинирани, е разрешено само 60 часа полетно време на месец, в сравнение с 90 за ваксинирани хора - със съответно намаление в заплащането. "Аерофлот" отказа коментар.

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

Причината е повишената преносимост, възможно е и да е по-смъртоносен, според британски учени

Няколко членове на въоръжените служби заявиха, че натискът там е по-явен. "Всички бяхме принудени да се ваксинираме в началото на годината", казва Денис, 43-годишен военен пилот. "Какъв избор имаме? Те не ви плашат, но настояват."

В Белгород, работник в голяма ферма, част от едно от най-големите агропромишлени стопанства в Русия, заяви, че от работниците, които отказват да бъдат ваксинирани, се изисква да се обяснят писмено и са заплашени с уволнение.

В много области тоягата върви ръка за ръка с моркова.

В Москва на пенсионерите се предлагат стоки на стойност 1000 рубли (14 долара) от хранителни магазини и аптеки като стимул за ваксинация. Хората са включени и в лотария, която имаше пет коли като награди всяка седмица.

В град Уфа с ваксинирането идва и лотариен билет, който може да ви спечели апартамент.

Но досега всичко е безрезултатно.

"Хайде, свалете маските", саркастично казва докторът на работниците в музея, "всички ще се разболеете, а аз ще спечеля повече пари по този начин."

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

За цяла Европа също е на последните места заедно с Русия - с по 10% цялостна ваксинация