Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в сряда, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) могат да бъдат основата на новия световен ред, съобщава ТАСС.

Министърът подчерта, че страните от БРИКС съставляват близо половината от световното население и значителна част от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

В светлината на украинската криза Рябков добави, че страните от БРИКС могат заедно да заобиколят санкциите, наложени от Запада и неговата политика.

Русия е изправена пред безпрецедентни предизвикателства заради наложените срещу нея санкции и поради тази причина Русия трябва да отговори съответно, добави той и заключи, че очаква Русия да установи всеобхватно партньорство с Китай през следващите дни, което ще помогне на Русия да преодолее икономическите трудности.

"Знаем, че във всяка страна има определени нюанси, свързани с проблемите, пред които е изправена, но сега сме обединени в защитата на международното право и усилията си да преодолеем произволните, нелегитимни, едностранни санкции, които се превърнаха в единствения политически инструмент в Съединените щати и други страни", каза Рябков.

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Светът преминава през сериозен етап от историята на международните отношения, обяви Лавров