Рядко слънчево затъмнение "огнен пръстен" в най-дългия ден в годината зарадва части от източното полукълбо, съобщава "Ройтерс". 

Пътят на затъмнението обхващаше Източна Азия, Южна Азия, Близкия Изток и Африка. На повечето места има само частично затъмнение, като много малко са свидетелите на истинския "огнен пръстен".

За разлика от пълно затъмнение, Луната в пръстеновидното затъмнение не е в състояние напълно да закрие слънцето, оставяйки тънък ореол от светлина в максималната си фаза.

Подобно затъмнение се случва, когато Луната е по-далече в своята елиптична орбита около Земята, като в резултат изглежда по-малка.

Стотици наблюдатели се събраха в открито пространство в Чиай в Южен Тайван, едно от местата в Азия, където се виждаше пръстеновидното затъмнение. "Аз съм на повече от 50 години, така че е чудесно, че успях да видя това", коментира 56-годишен пенсионер, който пътува до Чиай от близкия град Тайчунг. "Изключително съм развълнуван."

В Тайпе група хора се събраха, за да видят затъмнението през специални очила и телефоните си, докато небето ставаше все по-тъмно. "Това е астрономическо чудо", коментира 29-годишната Елиза Чен.

Слънчевите затъмнения в лятното слънцестоене са рядкост. Последното е през юни 2001 г.

Но затъмнение "огнен пръстен", което точно в средата на лятото - било то в северното или южното полукълбо - е още по-рядко срещано.

Според изчисленията на "Ройтерс", основани на данните на НАСА, поне 100 години не е имало такова затъмение, следващите са през 2039 г., а след това през 2392 година.

Снимка 484636

Източник: EPA/БГНЕС