След Брекзит Великобритания ще бъде твърде малка на световната сцена. Това заяви в интервю за испанския вестник "Паис" холандският премиер Марк Рюте, цитиран от "Гардиън".

Рюте вярва, че Брекзит ще направи Великобритания посредствена икономика, която ще бъде "твърде малка, за да се появи на световната сцена самостоятелно".

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Великобритания вече изгуби £80 млрд. от Брекзит

Обединеното кралство е изгубило по 40 милиарда британски лири на година

Премиерът на Холандия смята, че не ЕС, а Обединеното кралство ще бъде отслабено след напускането на Общността. Той добави, че Островът дори вече е в по-слаба позиция в сравнение с преди 2-3 г.

Ще се превърне в посредствена икономика, заклещена в Атлантическия океан. Нито САЩ, Нито ЕС. Твърде малка е, за да се появи на световната сцена самостоятелно, каза Рюте.

Запитан дали смята, че може да бъде постигнато споразумение преди 29 март, премиерът отговори, че ЕС е заинтересован да се премине към следващата фаза възможно най-скоро и да започнат нови отношения с Обединеното кралство.

Стърджън иска гаранции за сценарий Брекзит със сделка

Стърджън иска гаранции за сценарий Брекзит със сделка

Но Шотландия се готви и за друг сценарий

Но като се вземат предвид усилията на Тереза Мей да предоговори предпазния механизъм за Ирландия, не знам как ще завърши това и дали можем да избегнем "твърд" Брекзит. Ще бъде опустошително за Великобритания, предупреди той.