Иран налага 10-дневна блокада в по-голямата част от страната заради коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се ограничи разпространението на започващата четвърта вълна от пандемията.

Локдаунът засяга 23 от 31-те области в страната. Бизнесът, училищата, театрите и спортните съоръжения преустановяват дейността си. Забраняват се и събиранията по време на свещения пост на Рамадан, който започва в сряда.

Случаите на COVID-19 в Иран вече са над 2 милиона с нова дневна средна стойност от над 20 000 заразени през последната седмица. Здравното министерство съобщава за повече от 64 000 жертви.

За съжаление днес навлязохме в четвърта вълна, обяви президентът Хасан Рохани и поясни, че новите случаи са основно от британския вариант на вируса, разпространил се в Иран от съседен Ирак.

По негови думи ситуацията в страната се е усложнила и поради многото пътувания, сватби и тържества по време на иранските новогодишни празници, започнали на 20 март.

COVID-19: Иран отчете над 2 млн. след рекорден скок

COVID-19: Иран отчете над 2 млн. след рекорден скок

2 006 934 са заразените в Иран и 63 884 са починали

Иран е епицентърът на пандемията в Близкия изток. През февруари страната затвори няколко гранични пункта с Ирак в опит да спре разпространението на британския вариант.

Ваксинацията в страната също върви бавно.

По информация на властите са получени 400 000 от общо 2 милиона ваксини Sputnik V от Русия, като се очаква доставка и на 4,2 милиона дози от AstraZeneca. Доставени са също 250 000 дози китайска ваксина Sinopharm, както и част от поръчаните 500 000 дози индийски COVAXIN.

С население от 83 милиона души Иран се надяваше да осигури над 2 милиона ваксини до 20 март, за да ваксинира здравните си работници.

Иран счупи рекорда за заразени с коронавируса

Иран счупи рекорда за заразени с коронавируса

Вече близо 2 млн. души са били заразени от началото на епидемията в страната