С 25% за шест месеца се е увеличил броят на лицата, които ще бъдат наблюдавани в подозрение за организиране на терористични атаки във Великобритания, информира АФП.

Според агенцията бройката наследените лица е приблизително 2 000, като за голяма част от тях се смята, че имат връзки с терористичната групировка Ал Кайда.

Според друга информация в списъка със заподозрените, има и такива, които са преминали през терористичните тренировъчни лагери в Пакистан.

За организираната операция са изразходвани близо 84.6 милиона паунда, като годишният бюджет, който се отделя за сигурността във Великобритания, е близо 2.24 милиарда паунда.

Според информацията агенцията по сигурността МИ5, която ще извършва операцията по наблюдението, ще следи зорко близо 1 600 заподозрени дейци от близо 200 групи.

Великобритания е една от страните, в които се смята, че рискът от терористични нападения е „голям". В държавата е наложено второ ниво на сигурност, което означава, че в страната има „сериозна и постоянна заплаха" от международен тероризъм.