Съдът в Токио определи гаранция в размер на 8,9 милиона долара за бившия шеф на Нисан, Карлос Гон, а японските медии коментират, че той може да бъде освободен още днес, съобщава БиБиСи.

Гон е обвинен в финансови злоупотреби, но отрича да е извършил нарушения. Съдът отхвърли две предишни искания за гаранция, заявявайки, че има риск Гон да укрие доказателства. Последната молба бе подадена от новия му правен екип, миналия месец.

Вчера, ръководителят на защитата му Джуничиро Хиронака коментира, че е оптимист и ще получи гаранция. Наричан "Бръсначът", японският адвокат има репутация със спечелване на трудни дела.

Карлос Гон обвини "Нисан", че арестът му е резултат от "заговор и предателство"

Карлос Гон обвини "Нисан", че арестът му е резултат от "заговор и предателство"

"Нисан" забранява на всички служители да разговарят с мен"

Очаква се прокурорите в Токио да подадат жалба срещу решението за предоставяне на гаранция, което изисква Гон да остане в Япония и да бъде поставен под видео наблюдение. В Япония рядко се отсъжда гаранция без признания, а времето за задържане на Гон също предизвиква критики.

64-годишният бразилец бе задържан през ноември по обвинения, в укриване на доходите си в Нисан, познат като убиецът "Ла Кост", заради неговия радикален подход към преструктурирането, е архитект на съюза Рено-Нисан, който включва Мицубиши през 2016 г.

Френският автомобилен производител Рено бе смятан за доминиращ партньор поради 43% дялово участие в Нисан, въпреки че продава по-малко автомобили. Акциите на Нисан в Рено са само 15%.

Гон е роден в Порто Вело, Бразилия, родителите му са ливанци. Той е сочен и като потенциален президент на Ливан, което той в крайна сметка отхвърля, тъй като вече има "твърде много работа".

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Ако бъде осъден в Япония, може да получи до 10 години затвор и глоба до 6,2 млн. долара