Главният представител на ЕС на преговорите за Брекзит Мишел Барние поиска от Лондон да отговори на основния въпрос: Дали Великобритания иска да отмени регулациите и да последва американския социален и икономически модел, или да остане с европейския модел, пише "Гардиън".

В Рим Барние изрази безпокойството си от наскоро направения коментар от страна на търговския министър на САЩ по време на визита в Лондон. Уилбър Рос се срещна с британския си колега Лиъм Фокс, за да обсъдят бъдещо търговско споразумение.

Когато чух министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос да призовава в Лондон Великобритания да се отклони от Европа, за да може по-добре да се доближи до другите - към по-малко регулации в околната среда, здравето, храните, вероятно също финансово, фискално и социално, започнах да се чудя. Великобритания избра да напусне ЕС. Искали също да се отдръпне от европейския модел. Това е друг въпрос, коментира Барние.

Политически „разтърсеният” Лондон с пореден кръг преговори с ЕС за Брекзит

Политически „разтърсеният” Лондон с пореден кръг преговори с ЕС за Брекзит

Последният кръг преговори - шести - идва ден след ново сътресение

Зад тази европейска регулаторна работна рамка има фундаментален социален избор, за който говорим: социална пазарна икономика, защита на здравето, защита на храните, справедлива и ефективна финансова регулация...от Великобритания зависи да каже дали ще се придържа към европейския модел, продължи той.

Този отговор е важен, защото е пряко свързан с преговорите за бъдещето ни партньорство и условията за ратифицирането му, каза Барние.

По време на визитата във Великобритания по-рано тази седмица Рос заяви, че британското правителство ще трябва да отмени някои регулации. Според него няма научни основания за забрана вноса на американско пилешко, третирано с хлор.

Той смята, че ЕС действа протекционистки.

Барние предупреди, че ЕС няма да позволи на Великобритания да отмени регулациите, ако поиска по-тесни търговски отношения.