Германският канцлер Ангела Меркел трябва да приложи планове за намаляване на безпрецедентния поток от мигранти до март или ще бъде изправена пред недоволство в консервативния й алианс. Това предупреди бившият премиер на Бавария Едмунд Щойбер, цитиран от ДПА.

Нараства броят на недоволните депутати от Християндемократическия съюз (CDU) на Меркел и баварските съюзници от Християнсоциалния съюз (CSU). Все по-открито канцлерът е критикуван заради водената политика на отворени врати към мигрантите, която доведе до пристигането на 1,1 милиона мигранти в Германия през 2015 г.

Щойбер, който се бореше за канцлерския пост през 2002 година и все още има влияние в CSU, заяви пред германското издание Sueddeutsche, че Меркел трябва да намали потока от мигранти до март. Той отговори на въпрос, ако канцлерът се провали и не отговори на ултиматума, дали резултатът ще е сваляне на Меркел от ръководния пост.

Подкрепата за миграционната политика на канцлера ще бъде тествана през март, когато в Германия ще се проведат регионални избори в три федерални провинции. Алиансът CDU-CSU губи гласоподаватели за сметка на популистката „Алтернатива за Германия” (AfD), която има платформа, включваща стриктен контрол върху миграцията. AfD е създадена през 2013 година. Тя към момента печели подкрепа между 9 и 11%.

Щойбер подчерта, че южната граница на Германия с Австрия трябва да бъде затворена с цел спиране на потока от мигранти. Меркел многократно повтори, че това подкопава германското законодателство, което гарантира даване на убежище на хора, които са политически преследвани.

Междувременно консервативни депутати в Бундестага обобщават оплакванията си по отношение на политиките на Меркел в писмо, което трябва да бъде разпратено днес.

Иначе самият канцлер, цитиран от ДПА, заявява, че ще продължи да се придържа към водената миграционна политика.

Ангела Меркел „ще повтори ясно дневния си ред с националните и европейски задачи” в опит да се намали миграцията на конференция на Християндемократическия съюз тази седмица, въпреки критиките от съюзници, каза говорителят на канцлера Щефан Зайберт.

Канцлерът признава приноса на всички, изтъкна говорителят, имайки предвид отправените критики по адрес на германския лидер, допълвайки, че лидерите на ЕС ще решат през февруари и март дали усилия на Меркел за намаляване на мигрантите носят плодове.