Бившият президент на Боливия Жанин Аньес в петък подаде молба за освобождаване от следствения арест по здравословни причини. Според дъщерята на Аньес Каролина Рибера, бившият лидер страда от хипертония, предаде АФП. По-късно стана ясно, че съдът в Ла Пас е разрешил тя да бъде хоспитализирана, допълни Pagina Siete.

Припомняме, че експрезидентът, бивши министри и висши военни бяха арестувани за участието им в преврата срещу бившия президент Ево Моралес след изборите през 2019 г. Съединените щати и ЕС изразиха загриженост за този ход, а Организацията на американските щати призова за освобождаването на всички задържани и постави под въпрос безпристрастността на съдилищата в Боливия.

Бившият президент на Боливия Ево Моралес обвини бившите управляващи, че отстраняването му от власт е държавен преврат срещу него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се опитва да извърши. След победата на социалистите миналата година, той се завърна в страната. Моралес поиска в "Туитър" авторите и съучастниците на преврата срещу него, да бъдат разследвани и наказани.

Протести и нови арести в Боливия

Протести и нови арести в Боливия

Новата власт задържа отговорните за преврата срещу Моралес през 2019 година

В същото време в страната се проведоха многохилядни протести в подкрепа на Аньес.

Изпращат ме 4 месеца в ареста, за да изчакам процеса за преврат, който никога не се е случил. Това написа по-рано Аньес в "Туитър".

Бившите президенти Хорхе Кирога и Карлос Меса осъдиха отделно арестите.